Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jurister kritiserar kyrkonämnden

Annons

År 1999 tecknade kyrkonämnden och begravningsbyrån Brandser ett avtal. Enligt det står Brandser begravningsbyrå för alla transporter till och från krematoriet i Mora och fakturerar sedan kyrkan. Sådana här avtal är inte felaktiga men jurister inom Svenska kyrkan tycker att det är underligt att kyrkonämnden inte har sett över marknaden de senaste åren.

- Det är sunt ekonomiskt tänkande att man prövar gällande avtal minst var tredje år. Man behöver inte säga upp dem utan bara kontrollera att det är ett bra avtal, säger Karin de Fine Licht, förbundsjurist vid Svenska kyrkan.

Även Göran Broås, jurist vid Västerås stift, sällar sig till de undrande.

- Vid en större församling ser man över sina avtal med jämna mellanrum, säger han.

Men det är inget som kyrkonämnden har planer på att göra, enligt nämndens ordförande, Torsten Larsson. Trots att de i fyra och ett halvt år har lutat sig tillbaka på det gällande avtalet.

Enligt Christer Gustavsson, förbundsdirektör för Sveriges begravningsbyråers förbund, (SBF) är sådana här avtal ganska ovanliga. Varje begravningsbyrå brukar sköta sina egna transporter. Han ställer sig även frågande till dessa avtal. Inte av affärsmässiga skäl utan av känslomässiga.

"De anhöriga anlitar en begravningsbyrå som de känner fullt förtroende för", skriver Gustavsson i SBF:s tidning Mementos senaste nummer. Gustavsson skriver vidare: "Kan en transportör som kör andras kistor känna det djupa engagemanget som den som varit med hela resan?"

DANIEL SAMUELSSON

Mer läsning

Annons