Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jurist: Inte fel tjäna pengar på forskning

Annons

Att läkare ibland sponsras av olika intressen och organisationer i sin forskning är inte så ovanligt. När forskningsresultaten numera publiceras i medicinska tidskrifter är därför artikelförfattaren skyldig att uppge om denne är sponsrad av någon.

Men att läkare som Laszlo Tabar har ett bolag och tjänar pengar på undervisning baserade på forskningsresultaten tillhör inte vanligheterna uppger Läkarförbudets chefjurist Jan Schöldström.

- Jag har ingen statistik på det men mitt allmänna intryck är att det inte är särskilt vanligt för svenskt vidkommande, säger han.

I och för sig anser han inte att det är något fel om en forskare tjänar pengar på sina forskningsresultat efter allt slit för att få fram det. Möjligheten till inkomster kan också vara en morot som kommer forskningen till gagn. Men det behövs en större öppenhet kring det, tycker Jan Schöldström.

Nyligen har också diskussionen inletts om att läkare också ska redovisa om de har ekonomiska intressen i det som redovisas och det anser Jan Schöldström är bra.

Schöldström sitter också med i läkarförbundets etiska råd. Där har man hittills inte tagit upp den hetsiga debatten om mammografin. Men Svenska Dagbladets artikel om Laszlo Tabars amerikanska undervisningsbolag kan komma att bli föremål för en diskussion i rådet uppger Jan Schöldström.

- Det är en omständighet man kan komma att titta på. Jag ska ta med artikeln till vårt nästa sammanträde nu på fredag, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons