Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junk yard - vinnare som hjälpte landshövdingen

Annons

- Det är ett nytt sätt att få unga intresserade av teknik. På Lego Educational Center ska man kunna jobba med teknik på ett lekfullt sätt men som är väl förankrat i verkligheten, säger Helene Ecström på Framtidsmuseet.

Materialet är lego och deltagarna kan välja mellan att jobba med allt från mekaniska principer, begreppet energi, intelligenta hus, animerad film till robotar.

Det program som erbjuds är Robolab, som går ut på att programmera en robot att utföra olika uppgifter med hjälp av sensorer och datakraft, Mekanikprogrammet, som ger möjlighet att undersöka mekaniska principer, Det intelligenta huset, där utgångspunkten är intelligenta lösningar i boendet, Elab, som visar hur vi genom att bygga konstruktioner kan utnyttja de förnybara energikällorna sol, vind och vatten samt Moviemaker, där det finns möjlighet att skapa egna animerade filmer.

Programmet vänder sig främst till elever i årskurs fyra till nio, men även vuxna är välkomna att boka en kväll på Lego Educational Center.

Landshövding Ingrid Dahlberg hade fått äran att inviga utställningen och hon var imponerad.

- Det är jättefint, säger hon.

Till sin hjälp hade hon halva Junk Yard babies, det vinnande laget i legotävlingen First lego league som hölls i november, som också visade sin 13 sekunder långa videofilm för landshövdingen.

Ingrid Dahlberg har tidigare uttryckt besvikelse över att hon inte hunnit med att besöka Framtidsmuseet. I samband med invigningen fick hon därför en ordentlig guidning av museet.

Hon fick bland annat prova några vetenskapliga experiment och bjöds på en kort tur i rymden i Kosmorama Planetarium.

Självklart besökte hon också den pågående fotoutställningen Fotoveckor, som invigdes i måndags.

Ingrid Dahlberg var mycket nöjd med besöket.

- Jag hoppas komma hit fler gånger, säger hon.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons