Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julklapp från närradion

Annons

Orsa närradio har i flera år brottats med att sändaren i Grönklitt varit för svag.

- Den gamla sändaren var på 10 watt och sände i mono. Den dåliga effekten gjorde att vissa områden i Orsa inte kunde få in närradion. Särskilt besvärligt var det i Hansjöområdet, berättar Bernt Rosenvik.

Under hösten har sändarna bytts ut och de nya har betydligt bättre effekt.

- Grönklittssändaren är numera på 400 watt och sänder i stereo på 91,3 MHz. Dessutom har vi en sändare på taket till Orsaskolan på 200 watt. Också den sänder i stereo och finns på 107,2 MHz. Tillsammans borgar de två sändarna för att alla ska kunna få in Orsa närradio.

En smygstart gjordes vid senaste fullmäktigesammanträdet, och då fungerade allt perfekt.

- Den riktiga invigningen blir lördagen före julafton. Då har vi en julsändning hela kvällen och alla som vill är också välkomna att besöka närradions sändningslokal i Orsaskolan, berättar Bengt Persson.

Tidigare har närradion haft sina sändningar under tisdagskvällar, men framöver planeras fler sändningstimmar.

- Till en början fortsätter vi med tisdagskvällarna, men snart kommer vi också att sända måndagskvällar. Innehållet i måndagssändningarna kommer troligtvis att bli aktuellt från Orsa plus musikaliska nyheter från Siljansregionen, berättar Bengt Persson.

Orsa närradio kommer också att arbeta för att fler föreningar ska engagera sig i verksamheten.

- Vi vill spegla föreningslivet i Orsa, men i dag är det endast tre föreningar som sänder regelbundet. Ytterligare tre har tagit beslut att börja sända och fler är på ingående. Vi ser gärna att det blir ändå fler, säger Bernt Rosenvik.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons