Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julhandeln avgörande

Annons

Mats Henriksson driver butiker inom radio, tv och datorer och är med i Köpmannaföreningens styrelse.

- Det har varit en ovanligt lugn julhandel. Jag vet inte om det beror på att den riktiga julstämningen inte infunnit sig. Några av oss har butiker i Kupolen också och det har varit ovanligt lugnt där med, berättar han.

Julhandeln koncentrerades till slutet av förra veckan med ett par dagars intensiv handel.

- För vår del får folk gärna julhandla i november då finns det mer tid för varje kund. Antagligen innebär julhandeln ett litet tapp för oss jämfört med förra året. Man kommer inte ikapp på ett par dagar, säger Mats Henriksson.

Mellandagsreans betydelse varierar från bransch till bransch.

Christina Johansson är butikschef för en klädaffär där man valt att inte alls ha rea.

-Jag har aldrig haft det för jag tycker att kunderna blir lurade. De blir snuvade när de betalar ett pris ena dagen och halva priset nästa dag, säger Christina Johansson som är mycket nöjd med årets julhandel.

Till årets julklappar utser hon underkläder från Björn Borg och presentkort.

- Julhandeln har varit bra för oss. I år hade folk två dagar på sig att handla. Förra året var det bara en dag, förklarar Christina Johansson.

Mats Henriksson menar att mellandagarna, förutom rean, består av inlösen av presentkort och en del bytesaffärer.

-Det är många som byter upp sig till lite dyrare varor eller kompletterar med tillbehör. Många äldre har köpt presentkort och låter de yngre välja själva vad de vill ha. Sedan finns det en del som skjuter upp julafton och handlar inom mellandagsrean, säger Mats Henriksson.

Resultatet av årets julhandel räknas inte samman förrän i januari.

-De här veckorna är viktiga för flera månader framåt. Speciellt för handeln på en mindre ort som Hedemora, menar Mats Henriksson.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons