Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julgranarna är snart på plats

Annons

Totalt med Rättviks Bostäders granar ska cirka 35 granar placeras vid skolor, daghem, fritidshem, äldreboende, flerfamiljshus, i rondellen vid Fricks Konditori, framför kommunalhuset och på Posttorget.

På platser utanför Rättvik, Furudal, Dalfors, Bingsjö och Boda till exempel, hjälper andra till att få upp granar.

Sedan en tid har granarna belastat respektive enhets budget vilket gjort att många tänkt efter innan granen beställts.

- En liten gran med allt inkluderat, frakt, uppsättning, montering av ljusslinga, byte av lampor, och vi tar även ned granen efter helgerna, kostar mellan 2 000 till 3 000 kronor, berättar Bengt Arne Nilsson, driftschef på GPI-enheten.

Total kostnad för alla granar i Rättviks centrum är cirka 100 000 kronor.

- De flesta satsar på att ha gran. Vid äldreboendet här i Rättvik sätter vi upp många granar och för de gamla betyder det oerhört mycket att se en gran. Jag vet att många gamla väntar på att granen ska sättas upp, säger Bengt Arne Nilsson.

Hittills har GPI-enheten på kommunen bara behövt köpa fyra granar, resten har anställda på enheten letat och tagit ned på kommunal mark.

Barn och gamla prioriteras och förutom granar sätter GPI-enheten upp två tallar och en björk. Björken placeras på holmen ute på Långbryggan.

- Granarna betyder mer än man kan tro och de engagerar många. Därför är det viktigt att alla får sina granar, säger Bengt Arne som har några extragranar om någon i sista stund skulle komma på att det fattas en gran just där.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons