Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julen tjuvstartade Julen tjuvstartade

Annons

150 personer deltog och alla kände trivsel tillsammans med respektive familjemedlemmar. Vid tävlingsplatsen i Hemus fanns en snöslinga på 295 meter och ur högtalarna strömmade känd julmusik.

Den första världsmästaren för tomtar blev Gunnar Löfgren från Jokkmokk.

Gunnar Löfgren vann tomtekampen efter en jämn fight mot Oslotomten Fred Other.

Tävlingsmomenten var en skidslinga på 200 meter, som skulle köras två varv. Dessutom bedömde en jury vilken tomte som hade bäst publikkontakt.

Enligt juryn, med "Robinson-Kent" Larsen i spetsen, fick Gunnar Löfgren vinsten för att han delade ut godis till barnen.

Totalt var det 150 deltagare som ställde upp i fyra klasser. Främst kom över hundra barn många i tomteluvor till start. Förutom själva officiella Tomte-VM tävlades det i klasserna tomtefar, tomtemor och tomtenissar för barn upp till tolv år.

I huvudklassen för certifierade tomtar fanns tolv deltagare. I Sverige är det Sveriges tomtegille som utfärdar certifikat. Bedömningarna för att bli certifierad tomte utgår från mångårigt arbete med barn och gamla. Enligt Lars Engkvist, sekreterare i tomtegillet, finns 42 certifierade tomtar i Sverige.

Visserligen har Gunnar Löfgren jobbat med arrangemanget i ett år. Men en jätteinsats har två studerande på Moras skidgymnasium stått för.

- Vi fick en förfrågan från Mora kommun i våras ifall vi ta hand om det rent tävlingstekniska, berättar Karin Ekholm, en av gymnasisterna.

Karin tog hjälp av klasskompisen Johanna Edin. De två genomförde alla förberedelser som ett projektarbete på 100 poäng.

Bland annat bemannades olika sysslor i tävlingsstaben av klasskompisar.

Nu ska Johanna och Karin följa upp och utvärdera arrangemanget.

Gunnar Löfgren hoppas att Tomte-VM blir en tradition efter lördagens lyckade arrangemang i Hemus.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons