Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julefröjd på Säfsgården

Annons

- Jag tror att det aldrig varit några pepparkakor eller lussekatter kvar till jul, skrattar Eva Kvarnström som jobbar som akivitetsvärdinna och undersköterska på Säfsgården.

På Säfsgården är personalen mycket mån om att stimulera alla sinnen för de boende.

- Vi vill inte att de bara ska bli sittande, utan vi jobbar för att stärka deras livskvalitet och för att de ska ha kvar livsgnistan, förklarar hon. De jobbar under hela året med detta och inför julen engageras de boende i julförberedelserna.

Dagarna innan julafton anordnas det en julpysseldag då de gör egna julgrupper och lägger upp och placerar ut det godis de gjort. De bjuder då också in vårdtagare som hemtjänsten jobbar hos.

- Pysseldagen brukar vara väldigt uppskattad och den brukar bli väldigt rolig. Borden brukar vara fulla med mossa och jord och ibland kan de boende sitta mitt i allt det där och dricka kaffe, berättar hon med ett leende.

Många av de boende tycker att det är roligt att få hjälpa till och är väldigt engagerade. Eva berättar bland annat om när granen skulle kläs på.

-Det är de boende som bestämmer hur granen ska se ut och i år var det två damer som bestämde hur den skulle se ut.

Ann-Britt Haglund som bor på Säfsgården berättar att hon stod för musikunderhållningen då.

- Jag sjöng Stilla natt och O helga natt för dem. Så lyssnade vi på band också.

De har inte bara pysslats inför jul utan de har även fått besök. Första advent besökte kyrkan dem och hade julfirande och på lucia kom kyrkans ungdomskör och lussade.

På självaste julafton åt de ett stort hemlagat julbord, tittade på Kalle Anka och fick besök av tomten. Även då bjöds vårdtagare från hemtjänsten in och dessutom de boendes anhöriga.

- Det brukar vara väldigt populärt när det är par, och den ena av dem bor här, att få möjligheten att ändå vara tillsammans, förklarar Eva.

Framöver väntar nyårsfirande och tjugondag Knut. När julen ska dansas ut ställer de till med stort kalas i samlingssalen. Tillsammans med Ann-Christine och Peter Resare dansar de runt granen och äter fruktsallad.

-Jag ser fram emot det, ler Ann-Britt.

ANN-MARIE KARLSSON

Mer läsning

Annons