Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julborden höll god kvalitet

Annons

Den 18 december gjorde miljökontoret oanmälda besök hos sju av Borlänges matställen som serverar julbord.

Dessa är Borlänge Värdshus, Buskåkers Gästgiveri, Festmakarna, Haganäs fritidsanläggning, Matlagarna, Restaurang Officerssalongen och Torsångs Café.

På varje ställe togs mellan ett och sju livsmedelsprover på bland annat ris á la Malta, julskinka, Jansons frestelse och ägghalvor. Totalt togs 37 prover.

I går kom resultatet. Det visar att fyra, det vill säga elva procent, av proverna visade tjänligt med anmärkning. Det handlade om ägghalvor med räkor och majonäs, skaldjurspaté, räka med skal samt en kall jultallrik.

Tjänligt med anmärkning innebär att maträtten har försämrad kvalitet, men man blir inte sjuk av att äta den, säger livsmedelsinspektör Britt-Marie Danielsson.

Skaldjur är alltid känsligt och kräver lägre temperaturer. Ju längre det står framme i rumstemperatur, desto fortare försämras kvaliteten, säger hon.

Britt-Marie Danielsson är nöjd med att så pass få rätter fick anmärkning.

Överlag håller julborden i Borlänge en hög kvalitet, säger hon.

Resultatet är också något bättre än året innan då 17 procent av proverna visade tjänligt med anmärkning.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons