Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julbocken i lågor- väktare gjorde blixtinsats

Annons

Han befann sig i närheten av Folkets hus i centrala Smedjebacken när han hörde larmet till SOS Alarm. Klockan var då 02.20. Minuten senare var han framme vid den brinnande bocken.

- Det brann rejält, huvudet och ena benet var borta, berättar han.

Han stannade sin bil och rusade fram och rev ner brinnande granris och drog undan det. Han noterade också att det luktade bensin och att det låg tidningspapper under bocken. Några minuter senare anlände räddningstjänsten.

-Nyx-killen hade redan gjort det mesta jobbet. Det enda vi behövde göra var att släcka det som brann på marken och det lilla som var kvar på bocken, berättar räddningsledaren Lars Boström.

En polisutredning har inletts. Men i nuläget finns det inga spår efter den eller de som satte bocken i brand.

Joakim Söderqvist rapporterade dock redan för en vecka sedan uppgifter till företagen i området om personer som uppförde sig misstänkt i närheten av bocken.

- Det var en kille med en vit t-shirt på sig som sprang runt vid bocken. Dessutom såg jag en epatraktor i närheten.

En anledning till att Smedjebackens svar på den "brinnande bocken" i Gävle klarat sig så här länge är att den består av granris. I år har visserligen Gävlebocken stått pall för attentaten. Detta tack vare att den är impregnerad med medel som ska göra den "omöjlig" att elda upp.

En av företagarna som för några år sedan såg till att Smedjebacken skulle få en egen symbol för julen är Esko Junttila. Han konstaterar att det gjorts många försök att bränna ner julbocken.

Efter den senaste händelsen kan han bara sucka tungt och notera att envisheten den här gången nästan gav full utdelning.

- Jag hoppas att dem som satte eld på bocken fick lov att kosta på mycket diesel eller vad man nu använde som tändvätska.

Eftersom bocken inte blev helt nedbränd finns det dock en chans att den kommer att återuppstå lika grön och grann som tidigare.

- Det finns ju en buffert med granris. Vi ska kolla om det finns möjligheter att reparera bocken. Går det inte får vi lov att ta bort den.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons