Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubeldoktor blev 88 år

Annons

Han var född i Skövde, där han läste på läroverket innan det blev flytt till Stockholm och studier på Stockholms universitet. Han disputerade 1951 och kunde därefter titulera sig filosofie doktor i matematisk fysik.

Som kurstvåa kunde Carl Victor Jonsson få välja var i Sverige han ville arbeta. Då makan Ulla, med vilken han gifte sig i Linköping 1942, inte ville flytta längre norrut än Dalarna kom valet att falla på Ludvika.

Efter att först ha arbetat som lektor på läroverket kom Carl Victor Jonsson senare att bli "CV" med folket i Ludvika, då han under många år var rektor på Högbergsskolan.

På sin fritid hade han mängder av uppdrag, bland annat som kommunfullmäktigeledamot för moderaterna. Han var aktiv i Humanistiska föreningen, där han också kom att bli ordförande.

Då Rotary redan hade många medlemmar i bygden var Carl Victor med och startade en andra Rotaryklubb i Ludvika, Ludvika-Bärke Rotaryklubb. Han blev klubbens förste president.

I Svenska Frimurareorden kom han att nå högsta graden och blev också dubbad till riddare av Karl XIII:s orden.

Som 50-årspresent från eleverna på Högbergsskolan fick Carl Victor Jonsson ett golfset och sedan kom han att bli mångårig medlem i Hagge Golfklubb. Han spelade golf ända upp till 86 års ålder.

Han tyckte mycket om att röra sig och blev välkänd i Ludvika för sina spänstiga promenader med hund. Carl Victor hann under åren bli ägare till flera hundar, nu senast två terrier.

Vistelse i skog och mark, gärna kombinerat med svampplockning, förgyllde också hans liv.

På ålderns höst, år 2001, fick han uppleva den stora äran att vid en ceremoni i Stockholms stadshus promoveras till jubeldoktor.

Som närmast sörjande efterlämnar han makan Ulla samt döttrarna Annika och Birgitta med familjer.

Mer läsning

Annons