Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubel över första pris

Annons

- Vi har lagt ner mycket tid på att prata om droger och rökning. Så när den här tävlingen dök upp tyckte vi att det var en bra idé.

Eleverna fick själva rita cigarettaskar, fundera ut varningstexter, och efter egen forskning och faktasökande svara på ett antal frågor som följde med tävlingen, berättar Eva Björck, som tillsammans med Anne-Christine Pettersson är klassföreståndare för de vinnande eleverna.

Tävlingen är ett led i organisationen En rökfri generations arbete att minska rökningen, främst bland unga människor.

- Problemet med droger och rökning smyger allt längre ner i åldrarna. Vi tycker att det är viktigt att börja prata om det här tidigt, redan i femman-sexan. Jag har sagt åt mina elever att ringa mig och berätta den dagen de har blivit vanerökare. Jag tror inte att de blir många, säger Eva Björck.

I förra veckan ringde en representant från En rökfri generation och meddelade att Selja-Långlets skola vunnit första priset i tävlingen. Sedan gick det snabbt och redan på fredag reser hela klassen till Kolmården.

- Det här var en jätterolig bonus för allihopa. Vi har skickat in till många tävlingar, men inte tror man att man ska vinna. Nu blir det här en sporre inför framtiden.

I vinsten ingår förutom resan till Kolmården utanför Norrköping också gratis kost och logi, samt två dagars safari i djurparken för alla 25 elever och två lärare.

ANDERS BYSTRÖM

Mer läsning

Annons