Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubel i Församlingsgården

Annons

- Jag är en av de sista som är kvar från dom som var med när Församlingsgården invigdes den 16 mars 1980, säger komministern som vid den tidpunkten titulerades som pastorsadjunkt.

Det var många som tog tillvara på chansen att delta i 25-års kalaset. Detta medförde att Ulrica kyrka var ovanligt välfylld under den gudstjänsten som på sitt sätt inledde firandet med kaffe och tårta.

Vad gäller historien om församlingens egen "gård" i kyrkparken förtäljer den bildutställning som Torbjörn Claesson sammanställt bland annat att församlingsgårdens tidigare adress var Eriksgatan.

Vidare kan det noteras att bygget av den nya församlingsgården inte var helt smärtfri. Det fanns en del som befarade att den vackra kyrkparken skulle förstöras när träd skulle tas bort för att ge plats åt en ny stor byggnad.

Men historien skulle utvisa att byggplanerna förverkligades. Nämnas kan att när Församlingsgården invigdes installerades också en ny kyrkoherde, Helge Björkman. För invigningstalet svarade biskop Arne Dahlqvist.

Helge Björkman var församlingens chef fram till 1986 då Torbjörn Claesson tog över predikstolen. Han basade fram till 2000, men valde sedan att stiga tillbaka och överlät chefskapet till Kajsa Britta Frogner som fortfarande är kyrkoherde i församlingen.

Torbjörn Claesson påpekar att verksamheten ökat rejält sedan man lämnade trångboddheten på Eriksgatan.

Då fanns exempelvis fyra fast anställda som var knutna till Församlingsgården.

I dagsläget är man sex personer.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons