Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journalister i klister

Annons

- Hade vi fullföljt hade vi haft en situation där en person är i krig med delar av redaktionen. Det riskerade att bli en politisk belastning, säger Nils Gossas.

Mannen, som var tilltänkt som nämndpolitiker, är indragen i en vårdnadstvist. Under flera år var han tillsammans med en journalist på Dala-Demokraten i Borlänge. De fick ett barn och efter ett par år gick de skilda vägar.

Mannen har blivit anmäld för misshandel och hot och det finns en begäran om att han ska få besöksförbud. På Dala-Demokratens redaktion har kvinnan två vänner som hjälper henne. De har polisanmält mannen för att han ska ha hotat dem.

En av journalisterna fick i början av december ett mejl av miljöpartisten Nils Gossas där han gjort upp en lista med namn till partiets poster i Borlänge kommuns nämnder.

Journalisten pratade med nyhetschefen och ringde sedan till Nils Gossas för att berätta om polisanmälningarna mot mannen. Reportern skulle inte gå på mannens presskonferenser om han blev vald. Anledningen var hot från mannen.

Gossas kände redan till att mannen var indragen i en vårdnadstvist och att det fanns polis-anmälningar kring detta.

Han uppfattade samtalet som att reportern ställde ett ultimatum. Journalisten och fler på redaktionen skulle inte skriva om miljöpartiet på de möten där den polisanmälde mannen skulle delta.

- Jag uppfattade reportern som talesperson för en grupp på redaktionen, säger Nils Gossas.

När han fått uppgifterna om mannen ringde han upp Dala-Demokraten och Borlänge Tidning och meddelade att den namnlista han skickat tidigare inte längre var aktuell. Enligt Gossas stoppade miljöpartiets styrelse mannen från nämnduppdraget för att omständigheterna kring vårdnadstvisten var svårare än styrelsen dittills känt till, han kunde få svårt att utföra sitt uppdrag. En annan anledning var att det skulle kunna innebära problem för miljöpartiet om reportrarna på Dala-Demokraten, som normalt sett skriver om politik, bojkottar barn- och skolnämnden.

Nils Gossas tycker att det var bra att han fick informationen, men samtidigt har effekten blivit den som reportern önskade.

- De lyckas i sitt uppsåt. De har ju lyckats ta ner honom, säger Gossas.

Mannen uppger att han har gjort en polisanmälan mot Dala-Demokraten och två av tidningens journalister, för utpressning och förtal.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons