Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jourkvinnor riskerar fängelse

Annons

Pappan som under sex år inte fick träffa sina gömda barn vittnade i dag under rättegången mot kvinnorna som hjälpte barnens mamma att gömma dem. Kvinnorna riskerar fängelse.

Rättegången handlar om fyra kvinnor som hjälpt en femte. De tre åtalade från kvinnojouren i Tranås riskerar fängelse för sitt arbete. Det gör också den före detta rektorn på den skola där den hjälpsökande kvinnans barn i hemlighet fick gå under falsk identitet.

Kvinnojourerna vill hjälpa kvinnor i nöd utan att ställa besvärliga frågor, utan att ifrågasätta vad kvinnorna berättar. Man vill inte bli ännu en myndighet.

Det hon och de andra riskerar fängelse för är hjälpen till en kvinna med två barn som valde att inte berätta att hon inte hade vårdnaden om dem. Inte heller att hon var efterlyst och så småningom också häktad i sin frånvaro.

Då hade kvinnan bott i Tranås med jourens hjälp i nästan sex år. Barnens pappa, som av mamman anklagades för sexövergrepp på barnen, fick inte träffa dem under en stor del av deras barndom.

Mamman dömdes till tio månaders fängelse för grov egenmäktighet med barn. Åklagaren anser att de fyra åtalade hjälpte henne att begå brottet.

Sexanklagelserna mot mannen ledde ingen vart. Förundersökningarna lades ner.

I dag satt pappan vid åklagarens bord i salen i Eksjö, mitt emot de åtalade kvinnojourarbetarna och den före detta rektorn.

Den sistnämnda var den enda som medgav att hon så småningom fick veta att kvinnan inte hade rätt att ha barnen och det var också rektorn som så småningom i ett anonymt brev tipsade polisen om var kvinnan och barnen fanns.

Pappan berättade om åren då han inte fick träffa sina söner:

När mamman greps av polisen fick pappan träffa sina barn igen.

När barnens mamma avtjänade sitt fängelsestraff bodde barnen hos pappan. När hon kom ut flyttade de tillbaka till henne igen. Pappan valde då att skriva över vårdnaden på kvinnan.

När det gäller de fyra åtalade kvinnorna var mannen klar i sin uppfattning om deras skuld.

TT

Mer läsning

Annons