Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jouren försvinner från vårdcentraler

Annons

Ingalill Persson konstaterar att det inte är nödvändigt att primärvården är tillgänglig dygnet runt. Dygnet-runt-tillgängligheten hör hemma på akutsjukhuset.

- Blir man akut allvarligt sjuk är det inte primärvården som har ansvaret. Redan i dag är det så att man ska till Falun eller Mora. Sedan är det viktigt att man kommer ihåg att här handlar det om 20 timmars neddragning. Tidigare har vårdcentralerna haft öppet 123 timmar i veckan, nu blir det öppet 103 timmar, säger Persson.

- Detta är ingen politisk fråga, det är en schemateknisk fråga. På läkarmottagningen i Sälen har man lagt schema så att det finns läkare till nio på kvällen, sade Inga-Britt Kronnäs-Samils (s).

- Det är inte bara 20 timmar som försvinner, det är all jourverksamhet som försvinner i Vansbro och Malung. På helgerna kommer vårdcentralerna inte att ha något öppethållande alls, säger Elisabeth Lindén-Brandt (c).

Torsten Larsson (kd) pekade på att personal känner sig överkörda, och att det varit brist på samordning.

Britt-Marie Strömbäck (v) pekade på de långa avstånden. När jouren försvinner kommer befolkningen att få mellan 7,5 och 12 mils resa till närmsta läkare i Mora. Enkel resa.

Ingalill Persson menade att alla är överens om att spara pengar, ända tills man kommer till konkreta enskilda ärenden:

- Vi ska sänka våra kostnader med 320 miljoner till och med år 2007. Vi kommer att få ta ställning till mycket svårare beslut än detta. Det kommer att innebära stora förändringar, och stor oro hos medborgare.

Landstingsrådet Alf Johansson (s) var inne på samma spår.

Johansson konstaterar att förändringen utan tvekan innebär försämrad tillgänglighet för västerdalsborna och övriga invånare i norra och västra Dalarna. Men , tillade han:

- Det kommer att göra ont i varje verksamhetsområde om vi ska nå ekonomisk balans. Vi har förmodligen en verksamhet som är behövd. Problemet är att våra resurser inte räcker till.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons