Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jouren behöver pengar

Annons

Kvinnojouren i Dalarna tar dagligen emot samtal från kvinnor som utsatts för hot och våld. Det vanligaste är att det rör sig om kränkningar från en närstående man: en make, sambo, son, pappa eller annan manlig släkting.

Men alla kvinnor får inte hjälp. På bara två år har tre av Dalarnas kvinnojourer lagts ned, i Hedemora, Västerdalarna och Leksand.

Enligt Brigitte Nygren, ordförande i Kvinnojourernas länsförening, är orsaken dålig ekonomi och för få ideella krafter. Verksamheten finansieras delvis av kommunala anslag och bortfallet har betytt ett ökat tryck på de fem befintliga jourerna. Länsföreningen ska nu ta i med hårdhandskarna för att få kommuner som saknar en kvinnojour att bidra med ekonomiskt stöd till verksamheten.

- Vi har räknat ut att kommunerna ska betala fem kronor per kommuninvånare för att vår verksamhet ska gå ihop. Vi utnyttjas, det fungerar inte att ett fåtal ska hjälpa alla, säger Brigitte Nygren.

Under lördagens Marie Memorial Race i Vansbro hedrades minnet av den mördade Marie Samuelsson från Äppelbo. Under arrangemanget uppmärksammades kvinnovåld och det samlades in 100 000 kronor till Dalarnas kvinnojourer.

Eftersom Vansbro är en av kommunerna som saknar kvinnojour är pengarna särskilt öronmärkta för detta.

- Pengarna ska gå till att starta en studiecirkel som ska leda till bildandet av en jour i Västerdalarna och Vansbro, säger Brigitte Nygren.

Brigitte Nygren säger att mörkertalet när det gäller våld och övergrepp mot kvinnor är stort och att kvinnovåldet ökar trots insatser. Hon har arbetat inom kvinnojouren sedan början av 1980-talet och möter i dag döttrar till de kvinnor som sökte hjälp då.

- Det gör ont att samhället inte kunnat förebygga kvinnovåldet. Vi måste kanske börja ännu tidigare. Det borde vara obligatoriskt att tala om våld inom familjen, relationer och mönster redan i förskolan, säger Brigitte Nygren.

Hon upplever att våldet blivit allt grövre och att människor i Sverige mår allt sämre.

- Det tillkommer hela tiden nya saker, nu senast utländska kvinnor vars familj inte accepterar att de vill anpassa sig till det svenska samhället. Det problemet tror jag bara är i sin linda, säger Brigitte Nygren.

Hon tror på en utveckling av tjejjourer, någonting som redan finns i Falun och Ludvika. I Borlänge har kommunen nu ställt sig positiv till att starta en grupp.

- Tjejjourerna jobbar på ett annat sätt, där möter unga tjejer varandra. Där kan vi komma in med hjälp på ett tidigt stadium, säger Brigitte Nygren.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons