Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jourcentral kompletterar Solsidan

Annons

Lars Astgård kan inte svara på när norra vårdcentralen stängs, som en följd av det nedläggningsbeslut landstingets driftsstyrelse fattade den 27 maj. Men avsikten är att stängningen ska vara genomförd senast vid årsskiftet. Under fjolåret noterades 13 300 patientbesök vid norra vårdcentralen. Därav betraktades 5 700 som jourbesök där patienten snabbt behöver få hjälp.

- Som jourbesök räknas till exempel om man har gått med halsfluss ett par veckor och till slut känner att man måste få läkarvård och medicin. I framtiden ringer man och får tid på jourcentralen inom en eller ett par dagar, förklarar Astgård.

Läkarbesök som bedöms kunna vänta några dagar eller veckor kommer att hänvisas till Solsidan. Exempel på sådana besök är om man vill att läkare undersöker ett födelsemärke.

Enligt de högst preliminära beräkningar som Lars Astgård gjort kommer nedläggningen att medföra att antalet besök vid Solsidan ökar med ungefär 6 500 per år till totalt 18 000 - 19 000 besök.

Jourcentralen planeras vara öppen alla dagar i veckan. Är det inte risk för att många patienter kommer att åka dit direkt i hopp om omedelbar vård och att trycket på jourcentralen blir för stort? Nej, Lars Astgård är inte särskilt orolig för det. Dels, menar han, är det nästan ingen som åker direkt till distriktsläkarmottagningen utan först ringer man och beställer tid. Dels så kommer landstinget att så pedagogiskt som möjligt informera befolkningen om vad som gäller i framtiden.

Enligt kalkylerna ska nedläggningen av vårdcentralen resultera i att kostnaderna minskar med tre miljoner kronor per år. Dels genom att personalen reduceras, dels genom att lokalkostnaderna minskar.

- Vi hyr lokalerna av Landstingsfastigheter. När verksamheten upphör försvinner också hyran. Men på Solsidan hyr vi av ett privat bolag. Hyrestiden är tio år och sju år återstår av kontraktstiden, säger Astgård som en förklaring till att norra vårdcentralen läggs ned.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons