Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Josefsson tar strid om Ståls pension

Annons

Nu är bopartisten Kurt Josefsson rädd för att majoritetspartiet skjuter pensionsfrågan till efter valet.

I kommunen finns en särskild förhandlingsdelegation för politikerna. Ordförande är Ivan Eriksson, s, och ledamöter Anders Lindström, s och Kurt Josefsson, bop.

- Nu är jag upprörd. Kommunalrådets pension har anmälts som ärende men vi har inte haft ett möte sedan 18 oktober i fjol då jag sa nej till ytterligare ett kommunalråd med tre fjärdedels kommunalrådsarvode.

- Det känns som om den känsliga kommunalrådspensionen ska gömmas tills efter valet. Andra känsliga frågor som skolnedläggningarna har också skjutits tills efter valet, säger Josefsson.

- Ärendet är anmält till delegationen men vad det innehåller exakt kan jag inte uttala mig om ännu. Att Roger Stål inte skulle fortsätta som kommunalråd efter 60 år och alltså begära pension under kommande mandatperiod är ju känt. Därför är det mycket viktigt att vi får upp kommunalrådspensionen till debatt före valet, säger Josefsson.

Svenska kommunförbundet utarbetade i fjol ett förslag till bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda som ska gälla från årsskiftet.

Dess 10:e paragrafs moment tre handlar om det fribelopp Roger Stål kommer att kunna tjäna innan avräkning från hans kommunalrådspension sker.

I avtalsförslaget är beloppet angett till X vilket ska fastställas av fullmäktige.

Ivan Eriksson ser ingen dramatik i Ståls begäran.

- Roger Stål har framfört en begäran som alltid görs om lönesättning inför kommande valperiod. Kommunförbundet har också lagt fram en ny rekommendation som ska gälla från årsskiftet. Jag har sagt till Josefsson att ska vi göra något så ska det gälla alla och inte bara mot kommunalrådet.

- På tjänstemannanivå skrivs just nu fram ett förslag som inte är specifikt för Roger Stål utan ett reglemente som ska gälla alla förtroendevalda. Herr Josefsson vet detta så vad han är ute efter vet inte jag. Ambitionen är att ha ett nytt reglemente som fullmäktige har fastställt som gäller från att det nya fullmäktige tillträder i november, säger Ivan Eriksson.

Mer läsning

Annons