Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordnötsoljan inte farlig

Annons

- Jordnötsolja används ofta vid matlagning. Kan sådan olja vara farlig för nötallergiker? undrar NLT-läsaren.

Tidningen lät frågan gå vidare till Ingrid Malmheden Yman, förste kemist vid Livsmedelsverket, som jobbar med allergifrågor.

- Jordnötsoljan pressas ur jordnötterna. Därefter behandlas oljan i flera steg och då försvinner normalt alla proteiner. Det är proteinerna som orsakar allergiska reaktioner, säger hon.

Så jordnötsoljan är ofarlig även för personer som är allergiska mot jordnötter?

- Är man allergisk mot jordnötter så kan man fråga sig om det är så lämpligt att använda sådan olja i matlagningen. Vore jag kraftigt allergisk mot jordnötter så skulle det inte kännas bra att använda den oljan, svarar Malmheden Yman.

Allmänt sett, anser ni på Livsmedelsverket att matvaror märks för dåligt?

- Nej, det är inte vår erfarenhet. Det står ju alltid på förteckningen över ingredienser vad produkten innehåller.

Hur många svenskar är allergiska mot matprodukter?

- En-två procent av den vuxna befolkningen och fem-tio procent av barnen. Sedan tillkommer pollenallergikerna som ofta också är allergiska mot matvaror.

Hur vanligt är det med dödsfall på grund av allergichock?

- Sedan 1992 känner vi till 12 fall i landet, uppger Ingrid Malmheden Yman.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons