Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonny Jones: "Det är inte aktuellt med något oppositionsråd"

Annons

Han menar att den borgerliga sidan inte krävt detta när de var i opposition och att det inte heller är aktuellt nu.

Varför ger ni inte oppositionen rimliga möjligheter att driva opposition genom ett oppositionsråd?

- Vi har inte haft något oppositionsråd förut heller. Det har aldrig varit aktuellt. Oppositionen har dock krävt det efter varje val. Men det var inte aktuellt när vi var i opposition och det är inte aktuellt i den nya organisationen.

Är det inte viktigt att oppositionen ska ha bra villkor att arbeta utifrån, ni kan ju själva hamna i opposition i framtiden?

- De har två representanter i allmäna utskottet och de är representerade utifrån valresultatet. De kan inte räkna med samma representation som tidigare efter ett sämre valresultat. De har två platser i au och en dags arvode i veckan per person där. Vi hade inte några önskemål om oppositionsråd när vi var i opposition.

Oppositionen menar att den inte fått vara med under utarbetandet av förslaget till ny politisk organisation?

- Förslaget har vi arbetat ut inom majoriteten efter valet. Sedan fick de första informationen för två och en halv månad sedan, därefter har det varit en vanlig beslutsprocess.

Kommer den nya organisationen att kosta mer än den tidigare i arvoden etc?

- Det blir ungefär oförändrat. Det blir sju personer i au och där kommer ersättningarna att bli ungefär 100 000 kr mer per år, så det blir lite dyrare. Men samtidigt minskar kostnaderna i form av administration med mera.

Hur mycket kommer de övriga kommunalråden att arbeta ?

- De kommer att arbeta mellan 50-60 procent. Det motsvarar ungefär den tid som de lagt ner tidigare inom kommunalt arbete.

Kommer dessa tre kommunalråd att ha samma pensionsförmåner som du har?

- Det finns ett särskilt reglemente för detta och jag kan inte det i detalj.

- Om det gäller exakt lika för dem som för mig, det vet jag inte. Reglementet gäller för alla som arbetar över 40 procent i kommunen för då är kommunen huvudarbetsgivare.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons