Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas spelar musik på frammarsch

Annons

Göteborgsbandet Andra Generationens medlemmar består till största delen av barn till arbetskraftsinvandrare från Balkan som kom till Sverige på 50- och 60-talen. Med ett par undantag.

Ett av dem är Jonas Åkerblom, född och uppvuxen i Hedemora.

Andra Generationen har funnits i 15 år, Johan Åkerblom anslöt till gruppen 1998.

- Min fru såg en annons om att "saxofoniskt sökes till makedonskt dansorkester". Jag tyckte att det lät kul, det passade mig perfekt.

Intresset för den typen av musik fanns sedan tidigare även om han själv aldrig tidigare spelat den. Och på den vägen är det.

För Jonas öppnade sig en helt annan kultur, han har bland annat fått lära sig spela zurla, en form av trätrumpet som ofta används vid jugoslaviska bröllop och gajda, makedonsk säckpipa.

På spelningar, exempelvis bröllop och andra familjefester, är han tillsammans med bandets andra svenske medlem, Mats Nilsson, de enda svenskarna. Men det har han aldrig upplevt som ett problem.

- Det får bli en krock, en blandning, det går som det går, menar han.

- Men den respons jag får är att publiken tycker att det är roligt, men konstigt, att en svensk spelar deras musik.

Jonas är övertygad att den här typen av musik är på frammarsch.

- Det här är den svenska musiken nu, säger han. Det bor mycket folk i Sverige som inte har sin farfar och farmor här och jag är övertygad om att den här blandtypen av musik kommer mer och mer.

Ett par av gruppens medlemmar jobbar på bandet på Torslandaverken i Göteborg, texterna i låtarna handlar också om arbetet på bland annat Volvo och SKF. På Balkan är folkmusik en allvarlig sak och något som alla vet allt om och känner till berättar Jonas. Många texter handlar om hjärta och smärta och om vardagslivet, därav texterna om arbete på fabrikerna.

Jonas Åkerblom däremot arbetar heltid som musiker, han är också medlem i jazz/rock-bandet Jack Brothers, som haft framgångar i Tyskland.

- Vi innehar dessutom ett världsrekord. Under 2001 spelade vi in en cd i månaden, berättar han.

Jonas Åkerblom är född och uppväxt i Hedemora. Som så många andra musiker startade hans karriär i kommunala musikskolan, blockflöjt följdes av trumpet. Nu är hans huvudinstrument saxofon.

1979 flyttade han till Karlstad för att läsa på musikgymnasiet. Han besöker dock Hedemora ibland eftersom hans föräldrar fortfarande bor kvar här; på "vinkavstånd" från Södran, skojar han.

På senare år har Andra Generationens spelningar, från att mer eller mindre uteslutande göras på jugoslaviska fester, flyttats ut på andra scener. I samband med det har också tankarna på en skiva växt. Och i går släpptes bandets första cd, Kärlekens land. Releasespelningen hade man utanför Volvos grindar, när dagskiftarna gick hem och kvällskiftarna gick på.

EVA LANGEFALK

Mer läsning

Annons