Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas lämnar Malungs fiskevatten

Annons

Svallvågorna efter årsmötet i Malungs fiskevårdsområdesförening fortsätter att rulla in.

Det började med att föreningens ordförande sedan 20 år, Kent Brandt, först blev omvald , för att omgående hoppa av sedan årsstämman beslutat att slopa minimimåttet på fångad öring och harr i Västerdalälven.

Nu tackar också fiskeentreprenören Jonas Hagborg för sig och lämnar Malung med sin verksamhet efter sex år.

- Jag flyttar hela min verksamhet till Lungsjöån i Bjursås där fiskevårdsföreningen har en positiv framtidstro, säger Hagborg.

Han har i sex år haft fiskecamp vid Västerdalälven norr om Malungsfors. Där har han kunnat konstatera att fisket i älven stadigt förbättrats.

- Nu när fisket äntligen är på topp så flyttas nivån på fiskevården tillbaka till där den började. Jag förstår att Kent Brandt kliver av. Under åratal har han lagt ner sin själ på fiskevården i Malung och det har gett fina resultat. Så kommer det här beslutet som tack.

- Beslutet att slopa minimimåttet är ett dråpslag mot harr- och öringfisket i älven. Bara att få för sig den idén bevisar stor okunskap om fiskevård. Det är verkligen synd att man inte försöker utnyttja vattnet på ett sätt så att det genererar arbetstillfällen som Malung verkligen behöver. Vad är Malung utan turistnäringen när de större företagen minskar? undrar Jonas Hagborg.

Han tycker att länsstyrelsen borde ha rätten att gå in och ändra på sådana här "vansinniga" beslut där ett starkt fiskbestånd kan förstöras genom att ett fåtal personer ändrar reglerna så att det gynnar dem själva en kort period.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons