Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas får upprättelse

Annons

- Det är skönt att jag fick upprättelse. Vilket straff de får betyder inget för mig, men att de får ta ansvar för vad de gjort mot mig känns viktigt och bra, sade Jonas Bengtsson igår.

Falu tingsrätt dömde de tre pojkarna för att de var och en för sig misshandlat Jonas. Tingsrätten ansåg inte att det gick att fastställa att de tre gjorde det tillsammans.

Inte heller gick det att bevisa vem som utdelade det livshotande hugget med en trasig flaska som träffade ett par millimeter från Jonas Bengtssons halspulsåder.

Det innebar att bara en av dem, 20-åringen, dömdes för grov misshandel, de övriga två, en 15-åring och en 17-åring, för misshandel av normalgraden.

Något skadestånd för ärret på halsen fick Jonas inte.

Men hovrätten ändrar och skärper tingsrättens dom på flera punkter.

Den dömer samtliga av de tre för grov misshandel som gjorts tillsammans och i samförstånd.

Jonas berättelse om den hemska novemberkvällen förra året fick stöd av ett nytt vittne i hovrätten som berättade om hur 20-åringen dragit en rånarluva över ansiktet och sedan angripit Jonas Bengtsson tillsammans med de två andra pojkarna.

"Med hänsyn till att misshandeln utövades under en kort tidsrymd anser hovrätten det uteslutet att inte alla tre skulle vara medvetna om det våld som utövades och de skador Bengtsson tillfogades.

De har därefter alla lämnat Bengtsson och visat sig uppenbart likgiltiga för den utgång misshandeln kunde få" skriver hovrätten i sin dom.

20-åringen, som dömdes till skyddstillsyn med behandlingsplan i tingsrätten, döms nu till ett års fängelse.

17-åringen, som dömdes till vård inom socialtjänsten med 80 timmars samhällstjänst, får påökt till 100 timmars samhällstjänst av hovrätten.

Hovrätten övervägde att skärpa straffet till sluten ungdomsvård, men eftersom 17-åringen visat en tydlig avsikt att förändra sitt liv och sköta sig så klarar han sig undan det.

15-åringen döms, trots den strängare brottsrubriceringen, till samma påföljd som i tingsrätten: vård inom socialtjänsten.

Jonas Bengtsson hade yrkat på sammanlagt 94 385 kronor i skadestånd för kränkning, sveda, värk, lyte och men.

Det bedömer hovrätten att han har rätt till.

De tre ska betala skadeståndet solidariskt eftersom de alla dömts till lika stort ansvar för misshandeln av Jonas, oavsett vem som höll i den trasiga flaskan.

ANNA GULLBERG LUNDKVIST

Mer läsning

Annons