Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jon får stipendium för sina kockkonster

Annons

Därför blev Jon Jansson 2006 års mottagare av Barken Konferens stipendium. Därmed blev han också ett stipendium och 5 000 kronor rikare.

- Det var jättekul, säger Jon själv om utnämningen.

Att han hade chansen att till-delas stipendiet hade han fått vissa signaler om tidigare.

- Visst hade jag en förhoppning, fortsätter han, men man vill ju inte ta ut något i förskott.

Men i samband med hotell- och restaurangprogrammets avslutning stod den saken klar. Petri Karhukorpi som driver konferensanläggningarna i Gladtjärn och Ramnäs var förstås personligen på plats för att dela ut stipendiet.

Syftet med stipendiet är att uppmuntra elever som visat ett stort intresse inom gastronomi, och för att delta i mattävlingar.

- Det viktiga är inte att vinna finalen i "Årets Kockelev", att ta sig till finalen räcker bra, säger Petri Karhukorpi.

Ifjol delades stipendiet ut till tre elever. Men i år blev det "bara" Jon Jansson som kom till finalen. Att skolan i Smedjebacken tagit till vana att servera duktiga kockar är Jon själv medveten om. För egen del brinner han för sitt yrkesval.

- Jag har länge gillat att laga mat. I grundskolan var det roligt med hemkunskapen. Men det var först på gymnasiet som jag tände till ordentligt.

Att han visat sig vara skicklig på att trolla fram kulinariska läckerheter har dock även fört med sig att det finns andra som gärna vill ta del av hans kokkonster.

- Ja, det händer ganska ofta att mamma vill att jag ska laga maten hemma, medger han och skrattar.

Inför sommaren väntar en del ströjobb, som exempelvis att rycka in i köket på Barken Konferens.

- Till hösten hoppas jag att jag har ett fast jobb. Men än så länge vet jag inte var det blir.

Och att följa i kompisen Fredrik Remes fotspår, och jobba utomlands - ingår det i planerna?

- Det vore inte helt fel.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons