Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jolina flydde från kriget

Annons

Jolina Safi har själv skrivit ner några tankar om flykten från Afghanistan och den nya tillvaron i Sverige. Här är hennes egen berättelse.

"Om man ska tänka på vad ordet flykting betyder, så känns det inte så bra. Flykting är för mig ett ord som berör hjärtat och frambringar bedrövelse. Ingen som har lämnat sitt moderland kan leva lycklig och lugn i någon annan del av världen.

Men vad är anledningen till att folk blir flyktingar? Varför lämnar människor sitt eget land och flyttar till något annat land och blir flyktingar?

En av anledningarna är krig.

När det utbryter ett krig, så får folket i det landet massor av problem. Det förlorar nästan allt. Sitt hus, kära vänner, släktingar, kultur, traditioner och allt möjligt. Byar, städer och nästan hela landet förstörs. Det är då folk blir tvingade att lämna sitt land.

Krig medför alltid nackdelar för människor. Krig är fattigdom, misslyckande, fiendskap och ovänskap. Folket går igenom mycket umbärande. Man blir tvingad att flytta från en by till en annan, från en stad till en annan stad, från ett land till ett annat land och slutligen från en kontinent till en annan kontinent.

Jag är själv en av de drabbade. Jag har lämnat mitt moderland Afghanistan och flyttat till Sverige.

Vi bodde i Kabul som är huvudstad i Afghanistan. Det var ett behagligt och fridfullt liv. Sedan kom en tid då vår lycka försvann. Det var när ett gäng 1992 erövrade Kabul. Olika grupperingar slogs mot varandra och krigen var fruktansvärda. Bomber exploderade och andra explosiva föremål blev en daglig rutin. Tusentals människor blev dödade och Kabul blev förstört. Allting var slut. Vi var hjälplösa och tvingades lämna vårt land Afghanistan för att skydda våra liv.

Vid flykten blev vi separerade från våra kära släktingar, vänner och hemland. Alla utvandrade till olika delar av världen. Livet var svårt att leva och det var ingen som kunde hjälpa oss. På något sätt kunde vi ta oss till Indien. Där fick vi hjälp av FN att ansöka om att få komma till Sverige och vi blev accepterade.

Nu bor vi i Sverige som är ett jättebra land och det är mycket intressant att lära känna folket här. Jag och hela min familj är tacksamma att Sveriges regering och Orsa kommun gett oss möjligheten att bosätta oss här. Vi är helt enkelt jätteglada över att vara i Sverige.

Det är inte enbart jag och min familj som gått igenom svårigheter och tvingats lämna sitt land. I Orsa finns det flyktingar från många länder, bland annat Sudan, Kongo, Iran, Irak och Indien."

Mer läsning

Annons