Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

John-Erik Forsell har avlidit

Annons

John-Erik Forsell tillhörde de genuina Borlängeborna, både i arv och av egen kraft.

Den gamla gården i Övre Tjärna vårdade han väl. Det är mer än 150 år sedan hemmansägare Anders Matsson i Övre Tjärna lade sitt huvud till ro med ett gott dagsverke efter sig.

I dag, några generationer senare, finns hans gård fortfarande i släktens ägo. Korna lämnades för omkring 40 år sedan, men jorden och byggnaderna går i arv. Makarna Forsell har nu överlämnat gården till sonen Anders.

På senare år har tre anlagda bränder förstört gamla ekonomibyggnader. Men John-Erik byggde upp dem igen. Med mild och varsam hand sökte han med mångas hjälp och med all finess återställa. Knuttimrade byggnader restes och nu lyser de granna i djupaste Falurött. Precis som förr.

John-Erik har genom åren förvaltat arvet väl efter föräldrarna Elin och Egil Forsell, vårdat och värnat. Därför tilldelades han för ett par år sedan som den förste tillsammans med Karl-Axel Karlsson, Anna Enborgs hembygdsstipendium: ett träd med namnskylt på Gammelgården.

Sedan många år tillbaka är Jan Ersgården i Övre Tjärna K-märkt. Det var på mamma Elins och moster Teklas tid. K-märkningar är en heder men där stannar utmärkelsen, någon form av ekonomiskt stöd gives icke.

En av de äldsta gårdarna i den gamla släkten finns nu på Gammelgården, Anders Mats-gården. En annan gammal byggnad, som tillhört gården, blev scoutstuga i Uvberget.

John-Erik Forsell har på senare år varit skogsbonde vid sidan om den lilla åkerirörelse han drivit själv många år.

Sin fritid i stort har han i stort ägnat åt kommunpolitiskt arbete för centerpartiets räkning.

Han var ledamot av kommunfullmäktige i många år, ledamot av byggnadsnämnd, taxeringsnämnd och namnberedning. Därtill har han under lång tid tjänstgjort som nämndeman. Det uppdraget lämnade han först för två år sedan.

Friluftslivet lockade honom också i hög grad och i Tunabygdens hembygdsförening var han mångårig och nitisk medlem. Han var också en stor entusiast vad det gäller Brage och missade sällan en match.

Till John-Erik Forsells stora intressen hörde att fotografiskt dokumentera Borlänge som det en gång var, även det ett gott arbete i hembygdsvårdens tjänst.

Hus som länge sedan är borta finns med i hans arkiv liksom jämförande fotografier från samma plats i dag. Också det ett arv att förvalta.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons