Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbig vecka för äldre

Annons

- Det har varit en mycket speciell vecka, säger Maire Jonsson, vård- och omsorgschef i Leksands kommun.

Från att under våren ha haft i genomsnitt en patient i veckan som blivit färdigvårdad inom landstinget och skickats hem för att bli kommunens ansvar, så skickades tre personer hem den här veckan.

- Vi har inte permanenta platser till alla, utan vi har fått flytta om vid de 22 korttidsplatser vi har. Det har inneburit att en del fått åka hem från korttidsboendet för att någon annan haft ett större behov av den platsen, fortsätter Maire Jonsson.

- Det är viktigt att säga att ingen har blivit utan hjälp. Har man flyttat hem har hemtjänsten ryckt in, men vi har stor förståelse för att det här har skapat oro och upprördhet hos berörda anhöriga och boende, säger socialchef Anders Ludvigson.

I Leksands kommun finns i dag 237 platser vid servicehus, 16 servicelägenheter och 22 platser vid korttidsboende. Officiellt finns inte någon egentlig kö till dessa platser, men det är runt 14 personer som i dagsläget önskar annat boende än i egna hemmet.

- Det är oerhört svårt att planera den här verksamheten, säger Maire Jonsson.

- I princip har vi aldrig någon ledig plats, men förra sommaren hade vi plötsligt tio lediga platser hela sommaren. Hur det blir i år är extra osäkert eftersom vi minskat antalet boendeplatser med 24.

- Ingen ska dock bli utan vård och omsorg. Vi försöker bara göra det bästa av de politiska direktiv vi fått och det kan innebära att vi måste flytta boende ibland, säger Anders Ludvigson.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons