Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbig väntan blir lite roligare

Annons

Att vara "liten patient" på akuten är ganska krävande. Det kan ta timmar innan barnet slussas till doktorn. Föräldrar med oroliga småttingar i knä vet att leksaker, böcker och en stimulerande väntrumsmiljö inspirerar till lek.

Väntetiden är krävande både för liten och stor. På dagtid slussas "patientbarn" till barnavdelningen, på eftermiddagen till akuten, med viss väntan.

- Vi ville göra något för barnen. Engagerad akutpersonal skred till verket.

I går kunde akutens flitiga trio, sjuksköterskorna Ulla Dybedal, Anneli Andersson och undersköterskan Marita Tjulander, tillsammans med alla barn glädja sig över ett lyckat resultat.

- Utan deras brinnande lust att förändra och förnya hade väntrummet sett ut som förr - ganska trist, sade kollegor.

Akutpersonal sökte bidrag och fick "länsa" McDonalds sparbössor, dit gäster i Falun kastat ner en och annan slant. Det blev till sist 50 000 värdefulla kronor. Hjärt- och lungföreningen skänkte en ny tv och video till barnens väntrum.

Vårdens änglar, Ulla, Anneli och Marita gav sig ut i leksaks- butiker på sin fritid. De handlade, sållade och sorterade bland roliga prylar. Syster Anneli och Marita förvandlades till glaskonstnärer som ur sagoböcker hämtat kända figurer för roliga motiv. I går stod barnens nya vänt- rum klart för invigning. Clown roade småttingar som sedan fick testa nya leksaker, dricka saft och mumsa på syster Maritas hembakade kanelbullar.

"Illa ont" och farbror doktorn? Det hade de flesta glömt...

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons