Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbgaranti för invandrare

Annons

Svar till Jerker Bergquist, den 10 november.

Jerker Bergquist tar upp den obefintliga socialdemokratiska integrationspolitiken. För få personer arbetar i förhållande till de bidrag som delas ut utan motkrav. Många invandrare hamnar i bidragsträsket och i passivitet.

Utanförskap och segregation innebär tiotusentals personliga tragedier. Men det är också ett gigantiskt slöseri för samhället i stort. Under de senaste åren har integrationsproblemen växt. I dag blir människor som kommer till Sverige ofta försatta i vanmakt. Isolerade och passiviserade görs de till bidragstagare som hålls utanför arbetsmarknaden.

Att häva utanförskapet, bryta vanmakten och bejaka integrationen är för oss liberaler en av samhällets största utmaningar.

Vi behöver en integrationspolitik som frigör den enskildes initiativkraft i stället för att skapa passivitet och bidragsberoende. Men ska den enskilde lyckas måste en rad hinder rivas och politiken syfta till att ge redskap åt den enskilde.

Vägen till integration går via en reformerad kunskapsorienterad skola och ett kraftfullt brott med den passiviserande bidragspolitiken. Med en jobbgaranti ska alla invandrare som kan arbeta också få möjligheten -och skyldigheten. Att ställa krav är att bry sig.

Nuvarande socialdemokratiska regeringen blundar och är med och skapar en främlingsfientlighet. Folkpartiet liberalerna har utmanat regeringen genom att ställa krav på jobbgaranti.

ÅSA NILSER (FP)

Mer läsning

Annons