Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben flyr Sverige skottar visar vägen

Annons

Men den är lika omöjlig att stoppa som dåligt väder. Men man kan förbereda sig för att minska den negativa effekten.

Vi vet att det inte kommer att bli bättre i Sverige under de närmaste åren. Enligt en undersökning framtagen av exportrådet som publicerats i SvD den 24 maj i år kommer 22 procent av de svenska företagen att flytta tillverkningen utomlands inom två år.

År 1980 stod Skottland inför samma situation som vi gör. De förlorade 300 000 lågkvalificerade fabriksarbeten nästan över en natt till lågkostnadsländer.

Efter att ha misslyckats med att försöka hålla emot bestämde man sig för att konkurrensmässigt ompositionera Skottland.

För att lyckas skapa arbeten åt de personer som tidigare utfört lågkvalificerat arbete för att kunna utföra högkvalificerat arbete krävdes samordnade insatser från Skottlands styrande organ, arbetsgivare, fackliga organisationer samt privata och enskilda initiativ.

Samsyn om ett tydligt strategiskt mål, samordnade effektiva insatser ledde till framgångsrikt resultat i Skottland. Initiativet och samordningen kom från det styrande organet.

Det finns många bra initiativ även i Sverige. Problemet är den bristande samordningen och att vi inte lägger resurserna där de skapar mest effekt.

Exempel på sådana initiativ är den kvalificerade yrkesutbildningen (KY). Ett annat är den så kallade Skånemodellen, omskriven i tidskriften Arbetsmarknaden.

Brist på samordning och resultatfokus gör att inget av dessa initiativ får de resurser de behöver trots att 80-90 procent får kvalificerade arbeten direkt efter genomgången utbildning.

Vi kan fortsätta som vi gör i dag och sedan bli överraskade varje gång ännu ett företag flyttar ut.

Vi kan i stället förbereda oss på det vi vet kommer, så att de som är anställda för att utföra de lågkvalificerade arbetena i god tid kan växla över till nya arbeten med högre kvalifikationsgrad.

Regeringen har bollen och måste ta initiativet till en ny speluppläggning. Gårdagens metoder löser inte morgondagens problem.

Hur ser Sveriges strategi ut?

LARS G MATTSSON

Mer läsning

Annons