Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb hotas när folkhögskola måste spara

Annons

Det var i slutet av oktober som tidningen kunde avslöja att det var illa ställt med Brunnsviksskolans ekonomi. I det läget uppgav en källa att anläggningen gick back med flera miljoner kronor.

Någon hade uppenbart varit in och tittat i den så kallade råbudgeten. Rektor Jonsson ville i det läget varken bekräfta eller dementera uppgiften.

Nu står det emellertid klart att det handlar om ett minus på 1,5 miljoner kronor.

- Nu gäller det att spara. Ingen fråga får vara outredd när vi ger oss in i det här, deklarerar han.

Jonsson sticker inte under stolen med att även personalsidan kommer att drabbas av besparingsåtgärderna.

I dag har Brunnsviks folkhögskola ett 80-tal anställda av olika kategorier. Många känner nu stor oro för framtiden.

- Det är klart att vi alla känner oro för våra jobb innan vi vet vad ägaren vill göra, säger Tord Johansson som tillhör veteranerna på skolan. Han har varit lärare på Brunnsvik ända sedan 1978 i bland annat svenska, samhällskunskap och ekonomi.

- En besparing på 1,5 miljoner kronor är illa nog. Nu gäller det att öka beläggningen och då pratar jag om 20 kursveckor med full beläggning. Klarar vi det ligger vi på plus igen, fortsätter han.

Johansson påminner om att det inte bara är Brunnsvik som har problem med lönsamheten. Dålig ekonomi har drabbat många andra kursgårdar ute i landet.

Brunnsviks problem tror han också bottnar i avståndet till storstadsregionerna.

Rektor Jonsson betonar vikten av att öka antalet utbildningar på Brunnsvik så snabbt som möjligt samtidigt som sparprogrammet genomförs.

- Utbildningsverksamheten har varit för låg under de senaste åren. Tyvärr är det så att vi inte hittar ut till de människor som har behov av utbildning av olika slag. Vi är bra men vi ska bli bättre, lovar Jonsson.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons