Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JobAid: "Förutsättningarna ändrades"

Annons

- Visst har vi fått en del reaktioner. En del har trott att resan och login var gratis, säger Peter Paulsson som är kontaktperson för JobAid.

- Men, fortsätter han, det finns inget krav på att den som vill jobba som vindruvsplockare ska betala oss för resan och login.

Peter Paulsson förklarar att det är fritt upp till var och en att ordna med den saken på egen hand. Villkoren för att arbeta på vingårdarna i Frankrike har enligt honom förändrats under senare år.

- Tidigare kunde plockarna bo på gårdarna. Men det tillåter inte reglerna längre.

- Och i det här fallet krävs det att plockaren har tillgång till bil. Avståndet till och från arbetsplatsen är tio mil, och det är för långt för att exempelvis cykla.

Därför har JobAid tagit på sig uppdraget att ordna gruppresor till Bordeaux, som inkluderar allt ifrån resan till och från Sverige till boendet och bussresorna till och från vingården.

I dagsläget har 50 ungdomar enligt Peter Paulsson sagt ja till JobAid och skrivit kontrakt.

- Vi har dock kapacitet för 100 ungdomar.

Att det cirka tio dagar långa arbetspasset bland vinrankorna i det närmaste inte ger plockaren någon lön förklarar Peter Paulsson så här:

- Förutsättningarna ändrades efter att jobbannonsen kom ut.

- Från början handlade det om fyra till fem veckors jobb.

- Men sedan fick vi information om att plocksäsongen skulle bli kortare. Och jag kan ju inte hjälpa att villkoren ändrades.

Peter Paulsson konstaterar dock att det ändå finns ett förhållandevis stort intresse för att åka ner enbart för upplevelsens skull och för att träffa nya människor.

- Ungdomarna verkar tycka att det är kul. Dom allra flesta som tackat ja åker med oss. Några enstaka ungdomar som redan tågluffar nere i Europa har också hakat på.

- Men dom tar sig dit på egen hand.

Peter Paulsson tillägger att den franska staten fastställt att timlönen i sommar är 8,70 euro. Det innebär att timlönen för en vindruvsplockare blir ungefär 82 kronor.

Ytterligare en aspekt är att vindruvsskörden är mycket beroende av vädret, vilket innebär att ungdomarna får bereda sig på att resa med en veckas varsel.

- Det preliminära resdatum som gäller i dagsläget är den 19 september.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons