Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joannas butik - en succé

Annons

I samband med att lanthandelsprojektet startade 2001 tog Joanna Stridh och hennes sambo Göran Norgren över Husby Lanthandel. De drog även i gång äventyrsgolfen i Husby och har sedan dess beskrivits som en förebild för kommunens lanthandlare.

- De har gjort skaplig succé med sin butik. Joanna har rätt inställning och det krävs för att invånarna ska uppmärksamma den, säger Per-Olof Herou.

Karin Bäck är lärare på Smedby skola, men bor i Stjärnsund. Hon väljer lätt lanthandeln framför stormarknader i stan.

- Jag vill ha kvar närheten till affären, tysk mjölk från Lidl är inget för mig, säger hon.

- Jag vill kunna handla morötter från orten och färskt bröd på fredagar. Inte handla på pall. Men snart får vi väl åka till Stockholm och handla, fortsätter Karin Bäck.

Sedan lanthandelsprojektet avslutades har Göran och Joanna tappat lite av kontakten de hade med de andra lanthandlarna i Hedemora.

- Det är dåligt med uppföljningen från kommunens sida. De ansvariga har väl gått i ide. Det är viktigt att hålla ihop, säger Joanna.

Kommunens nya satsning, Affärer på landet, är inte färdigdefinierad och kommunen har lovat att återkomma under våren.

Joanna skulle till exempel gärna gå en utbildning om mat.

- Det går ju mode även i mat och jag kan ingenting om det, säger Joanna.

Men hon och Göran ser positivt på tillvaron, de har tid att ta en fika på förmiddagen, prata väder med kunderna och fixa det där lilla extra. De har absolut inga planer på att lägga av.

- När jag drev kafé förut hade jag varken lön eller fritid så nu är det lite bättre, rena lyxtillvaron, skrattar Joanna.

Varför tror du att just ni har lyckats så bra med er lanthandel?

- De flesta här ute har ganska ordnad tillvaro. Vi har tid att hjälpa till och så har vi färskt bröd på fredagarna. Husbyringen och marknaden på gammelgården drar mycket mc-folk på somrarna.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons