Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO riktar skarp kritik mot handläggare

Annons

Under 2002 påbörjades en boendeutredning rörande en pojke vars föräldrar separerat. Socialförvaltningen utsåg en extern handläggare, som skulle hålla i utredningen.

Pojkens mamma informerades med kort varsel om att utredningen skulle delges tingsrätten i samband med det kommande höstlovet. Det hindrade dock inte att hon kunde lämna barnet, precis som planerat, till pappan under skolledigheten.

Vad ingen informerade henne om, var att pojken inte skulle hämtas hem igen. När mamman kom för att göra det efter lovet, hade socialförvaltningen nämligen placerat barnet hos pappan.

Mamman, som tidigare haft synpunkter på hur utredningen skötts, fick nog. Hon anmälde socialförvaltningen och den externa handläggaren till Justitieombudsmannen (JO).

I anmälan, som registrerades under förra året, står bland annat att läsa om hur handläggaren skrivit ner rena felcitat i boendeutredningen. Och trots att mamman påpekade det, gjordes inga ändringar.

Handläggaren ska också ha struntat i att kontrollera viktiga uppgifter och istället fattat beslut utifrån egna känslor.

Vad gäller placeringen av sonen, som är grunden till anmälan, så informerades mamman om skälen till detta via ett brev från handläggaren.

Rätt eller fel?

Ja, enligt den bedömning JO nu gjort av fallet var det inte korrekt av handläggaren att besluta om placering av barnet. Detta skulle först ha prövats av domstol.

Handläggaren skulle inte heller ha försökt övertala pappan att mot mammans vilja ta emot barnet.

"Det är inte acceptabelt", skriver JO i sitt yttrande.

Vidare riktas skarp kritik mot det brev handläggaren skrev till mamman efter placeringen av sonen. Ett brev som på ett fel- aktigt sätt återspeglade de diskussioner som förts under ett möte.

"Sådant får självklart inte komma i fråga" menar JO, som inte kan undgå att kritisera socialförvaltningen för handläggningen av ärendet.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons