Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO och JK frågande om länskriminalen

Annons

Korruptionsmisstankarna och åtalen mot poliser vid länskriminalen i Stockholm väcker allt fler frågor.

Bland andra justitiekanslern och justitieombudsmannen ifrågasätter om "allt går rätt till" i polisarbetet.

Kriminalpoliser som handlar med vapen och narkotika, driver ett stall av kriminella som uppgiftslämnare och infiltratörer, och sedan ljuger om verksamheten för såväl åklagare som domstolar.

Andra ledande kriminalpoliser som byter sida och börjar arbeta i porrindustrin, eller utreds misstänkta för att läcka hemlig information till kriminella mot betalning.

Rubrikerna om länskriminalen i Stockholm de senaste åren ger en bild av polisarbetet som stämmer dåligt med idealen.

Han har diskuterat utvecklingen på länskriminalen med justitieombudsman Mats Melin. De båda bestämde sig för inte agera förrän åklagare Pär|G Lindell i Umeå presenterar sin utredning av det så kallade Gotlandsfallet, som väntas bli klar inom kort. I det fallet fick polisen i Skåne, Stockholm och på Gotland till stånd en narkotikaaffär i Visby i maj 2000 med hjälp av en grovt kriminell infiltratör.

En heroinsäljare lockades i en fälla på Gotland, där tullen stod inför nedskärningar. Han dömdes senare felaktigt som köpare till nio års fängelse i en process där övriga i domstolen hölls ovetande om förutsättningarna. En nyckelperson i det fallet var den vapenbrottsdömde tidigare kriminalkommissarien i Stockholm Olle Liljegren.

Den felaktigt dömde mannens advokat, Eric Dufvenmark, försöker nu få resning i Högsta domstolen för sin klient. Han är övertygad om att Carin Götblad, i dag länspolismästare i Stockholm och den gången i samma ämbete på Gotland, åtminstone sanktionerat arbetsmetoderna.

Enligt kriminologen och professorn vid Polishögskolan Leif|GW Persson ligger roten till problemen i länskriminalens arbetsmetoder _ främst användningen av kriminella som verktyg i kampen mot brottsligheten.

TT

Mer läsning

Annons