Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO-kritik mot tingsrätten - domen dröjde tre år och åtta månader

Annons

JO kritiserar Mora tingsrätt för långsam handläggning av en boendeutredning.

"JO konstaterar att tingsrätten inte har verkat aktivt för en skyndsam handläggning av boendeutredningen och att handläggningen av målet kommit att dra ut på tiden på ett sätt som inte är acceptabelt", skriver Justitieombudsmannen i beslutet.

Det aktuella målet inleddes i Ludvika tingsrätt den 16 juni 2000. En man hade då yrkat visst umgänge med sin dotter. I augusti 2001, sedan en umgängesutredning hade inkommit till tingsrätten, framställde fadern ett nytt yrkande att dottern i första hand skulle bo hos honom.

När Ludvika tingsrätt lades ned den 1 september 2001 flyttades målet till Mora.

Den 16 februari 2004 meddelades dom - efter i tre år och åtta månader.

JO anser att handläggningen måste ses mot bakgrund av det svåra läget på tingsrätten under hösten 2001 och våren 2002, då lagmannen insjuknade och det blev svårt att upprätthålla en rimlig målavverkning. Även andra förhållanden bidrog till att handläggningen försvårades.

"Det kan ändå inte sägas annat än att handläggningen tagit alltför lång tid och att tingsrätten kanske inte visat tillräcklig fasthet mot socialnämnderna", skriver JO och riktar kritik mot Mora tingsrätt.

Avslutningsvis konstaterar JO att det från Mora tingsrätt inhämtats att rutinerna nu stramats upp så att liknande dröjsmål inte ska uppstå.

Mer läsning

Annons