Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO-kritik mot bränd utredning

Annons

Justitieombudsmannen (JO) riktar kritik mot att Åklagarmyndigheten tappat bort och förmodligen bränt originalhandlingarna i utredningen om fotbollssupportern Tony Deogans död.

Tony Deogan dog efter ett slagsmål mellan supportrar till AIK och IFK Göteborg 2002. Men när hans mor bad att få läsa förundersökningen upptäcktes det att den försvunnit, sannolikt vid Västerorts åklagarkammare.

"Det är självfallet i sig oacceptabelt att originalhandlingar försvinner. Att så sker beträffande en mera omfattande akt i en nedlagd förundersökning riskerar att underminera tilltron till de rättsvårdande myndigheternas arbete", skriver chefsjustitieombudsmannen Mats Melin i ett beslut.

Den åklagare som ledde utredningen om Deogans död har redan tidigare uppgivit att utredningsmaterialet troligen bränts.

Delar av brottsutredningen har återfunnits i polisens databas, men pappersakten verkar ha försvunnit hösten 2006, då åklagarkammaren hyrde in personal för att försöka få ordning på arkivet.

"Sannolikt uppmärksammades det inte vid arkivläggningen av berörda akter att dessa innehöll originalhandlingar från polisen, som rätteligen borde ha skickats tillbaka dit. Detta har i så fall inneburit att handlingarna i stället skickades till förbränning, vilket normalt sker med kopior", skriver Melin.

TT

Mer läsning

Annons