Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO-kritik får gensvar

Annons

- Vi ska samla ihop personal på prov i en särskild kriminaljour som ska kunna ta sig an uppgifter omedelbart. Kan vi angripa problemen direkt vinner vi mycket tid, säger kommissarie Sven-Åke Petters.

Fallet blev rikskänt och mycket omdiskuterat och togs bland annat upp i SVT:s program Debatt.

När Gösta Ljungberg haft nio inbrott i sin sommarstuga fick han nog och installerade en videokamera i stugan. Det tog inte lång tid förrän han fångat två inbrottstjuvar på film.

När polis granskade videobandet kunde en av tjuvarna identifieras. Denne har gripits för andra brott efter inbrottet i Ljungbergs stuga men har aldrig förhörts om just det aktuella fallet.

För polisen var inbrottet lågprioriterat. Gösta Ljungberg fann hela historien mycket kränkande mot honom. I JO:s utlåtande finner Ljungberg viss upprättelse.

- Men jag hävdar fortfarande att polisen inte skötte sitt jobb. Fast de har ju order att prioritera.

Gösta Ljungberg menar dock att problemet inte bara ska vila på polisens axlar.

- Det brister i en kedja som börjar vid föräldrar och går genom hela samhället, unga brottslingar får göra som de vill. Sedan är det polisen som får fan för det, säger han.

Han lyfter fram ett exempel från tiden då han var aktiv i en idrottsförening. En av de unga utövarna i klubben hade begått en rad inbrott. Bland annat i Ljungbergs stuga. När den unge blev identifierad och kopplad till brotten ville Gösta Ljungberg att idrottsföreningen skulle agera.

- Jag ville att de skulle verka för att han skulle ge mig en ursäkt, till svar fick jag bara "det är inte vår sak".

Någon fostran ville inte klubben stå för och Gösta Ljungberg lämnade föreningen omedelbart.

Han presenterade problemet för Riksidrottsförbundet som uttryckte viss tvekan om den aktuella föreningen skulle ha agerat hårdare.

- Brottslingen fick stöd hela vägen, ingen sade ifrån.

Ljungberg tycker att hela samhället agerar för lamt mot småbrottslighet.

- Nu ska kommunen skära ner inom barnomsorgen och skolan. Det blir fel hela vägen. De som är i behöver extra stöd får inte det. Det prutas på fel ställen.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons