Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO kollar om polisen följer lagen i Dalarna

Annons

Under veckan granskar Justitieombudsmannen, JO, polisens arbete i Falun, Rättvik och Leksand. Granskningen är en del i JO:s rutinmässiga arbete. Det var 20 år sedan JO sist besökte polismyndigheten i Dalarna.

Som nytillträdd chefs-JO har Mats Melin ansvaret för att kontrollera att polis, åklagare och domstolsväsendet följer lagar och regler. Granskningen av arbetet i polisområdet Falun är hans första besök på en polismyndighet ute i landet.

- Vi gör en grundläggande granskning av dokumentationen kring vad som hänt i förundersökningarna, säger chefs-JO Mats Melin.

Under tre dagar ska i första hand polisens handläggning av ärenden med unga inblandade granskas. Där har representanterna från JO begärt in samtliga pågående förundersökningar för att kontrollera att polisen inte överträtt några lagar. Även pågående ekobrottsutredningar kommer att granskas i sin helhet. Andra ärenden som också granskas är de äldsta utredningarna i kriminalärenden och trafikbrott.

- Vi tittar exempelvis på hur det gått till vid tvångsomhändertaganden av unga, säger Mats Melin.

I de fall där det finns tveksamheter kommer handlingarna att tas med till Stockholm för vidare undersökning. Resultatet av granskningen blir klar först senare. Men redan innan granskningen påbörjats finns erfarenheten från andra polisdistrikt.

- Vid varje inspektion upptäcker vi något som kan ifrågasättas, säger Erik Lindberg som ingår i granskningsgruppen.

De två fall från länet som finns JO-anmälda - Pernillaärendet och fallet med en videofilmande sommarstugeägare - är inte med i granskningen.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons