Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO granskar piratrazzian

Annons

Nu står det klart att justitieombudsmannen (JO) kommer att syna "piratärendet".

Chefs-JO Mats Melin kommer att ta ett så kallat eget initiativ. Det innebär att hela hanteringen av polisingripandet mot The Pirate Bay kommer att behandlas. Det gäller då också eventuella påtryckningar, säger Erik Lindberg, byråchef hos JO, till TT.

På hans bord har det landat cirka 200 anmälningar sedan polisens razzia i onsdags.

Det kommer ungefär tio i timmen och man anmäler alla som varit inblandade. Polisen, justitieministern, Antipiratbyrån och andra. Det är allmänna anmälningar, bara ett fåtal kommer från enskilda som anser sig vara drabbade av tillslaget, säger Lindberg.

För företag som oskyldigt dragits in i utredningen och fått sina servrar beslagtagna gäller i princip att så länge utredningen pågår kommer de inte åt sin egendom. De kan begära en domstolsprövning för att få tillgång till sitt material, men även det tar tid.

Också den aspekten kommer JO att titta närmare på. Om det kan leda till skadestånd från staten till drabbade är det för tidigt att ha någon synpunkt på, säger Erik Lindberg.

Razzian ledde till att omkring 130 beslag av servrar. En av dem var grundlagsskyddad, hävdar nu den finländske företagaren Mikael Storsjö.

Jag har vänt mig till den svenske riksåklagaren för överprövning. Sajten som finns på servern är en nyhetsbyrå och har därför automatiskt grundlagsskydd enligt yttrandefrihetsgrundlagen, säger Storsjö till TT.

Det är andra gången som kammaråklagare Håkan Roswall beslagtar en server som Mikael Storsjö tillhandahåller åt sajten www.kavkazcenter.com där det riktas hård kritik mot den ryska regimens politik i Tjetjenien. Efter det första beslaget såg Mikael Storsjö till att skaffa ett utgivarbevis för sajten. Det innebär att sidan har en ansvarig utgivare och att företaget juridiskt likställs med medieföretag och därför skyddas i grundlagen.

Det har Roswall accepterat. Ändå for han i väg med den nya servern i onsdags, trots att han visste att den tillhörde oss, säger Mikael Storsjö.

Många företagare som blev av med sina servrar i samband med razzian hos internetleverantören PRQ är nu oroliga för sin framtid.

Internetföretaget Gameswitch är ett av flera företag som nu står helt utan intäkter.

Alla våra tjänster som vi hyr ut till våra kunder ligger nere. Kunderna blir självklart missnöjda. Vi har redan några som hoppat av våra tjänster på grund av det här, säger Patrick Jankovic på företaget.

Företagen Nonea har efter påtryckningar lyckats få tillbaka större delen av sin utrustning.

Om vi inte hade fått det hade det varit konkurs för vår del, säger Michael Jansson.

Flera drabbade funderar nu på att stämma staten för det inträffade.

Vi ska göra det, men vet inte än hur det ska gå till. Jag har hört att det kommer att föras någon form av grupptalan, säger Michael Jansson.

Uppgiften att Thomas Bodström beordrade tillslaget mot internetleverantören PRQ och fildelningssajten the Pirate Bay har fått justitieministern att gå i taket.

Jag har aldrig någonsin agerat i ett enskilt fall och talat om hur polis och åklagare ska agera. Jag kommer aldrig heller att göra det. Jag fick information om det här tillslaget via text-tv, säger Thomas Bodström till TT.

Enligt uppgifter till SVT:s Rapport var det Bodström eller en av hans tjänstemän som beordrade razzian efter påtryckningar från den amerikanska filmorganisationen MPAA och USA:s regering.

Nyhetsinslaget fick centerpartisten Johan Linander och vänsterpartisten Alice Åström att anmäla Bodström och regeringen till KU.

På internet fylls mejllistorna hos Piratbyrån och Piratpartiet av protester. I helgen planeras demonstrationer och många kräver nu att upphovsmännen bakom Pirate Bay ska frias från alla brottsmisstankar.

Polisens hemsida fungerade fortfarande dåligt under på grund av en överbelastningsattack som startade i onsdags.

Mer läsning

Annons