Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO-anmäler polisen

Annons

Anledningen är att polisen inte inlett förundersökning om händelsen och inte heller valt att rubricera det inträffade som hatbrott. Vid förra veckans attentat kastades flera tunga gatstenar in genom fönster och in i lokalen.

Anna Eliasson är ordförande i RFSL Dalarna:

- Vi finner det anmärkningsvärt att polisen hanterar den här typen av hatbrott på ett så nonchalant sätt. Vi kräver helt enkelt att polisen gör sitt arbete, vilket vi inte anser att det har gjort här, säger hon i pressmedelandet.

I den fastighet som RFSL har sina lokaler har det tidigare inträffat en brand i ett soprum, den behandlades på samma nonchalanta sätt, menar RFSL.

I pressmedelandet skriver man vidare: "De kontakter som avdelningens ordförande har haft med polismyndigheten visar på en okunskap rörande den utsatthet som gruppen homosexuella, bisexuella och transpersoner är utsatt för. Hatbrott ska vara prioriterade. I de kontakter som föreningen har haft med polisen har det framkommit önskemål om att föreningen själva skall dokumentera händelsen åt polismyndigheten."

RFSL:s förbundsordförande, Sören Andersson menar att hur polisen sköter ärenden, vad gäller anmäld skadegörelse mot RFSL:s avdelningar, beror på var i landet attentaten sker. Vidare pekar Sören Andersson på behovet av utbildning av poliser i hela landet, när det gäller den här typen av ärenden.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons