Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JN Wood ligger öde

Annons

- Tyvärr gick det inte, säger Jan Nilsson, ägare av JN Wood.

Jan Nilsson menar att två saker fällde nysatsningen.

- Jag menar att jag blev lovad 50 procents täckning av Samhall, men det visade sig att de räknade på ryska prisnivåer. Sedan drabbades vår produktion till USA av en hamnstrejk på amerikanska västkusten. Det gick inte, säger han.

En lösning var på gång, men en av finansiärerna drog sig ur.

- Jag hade helt enkelt för lite "muskler" för att klara det. Samtidigt är det tråkigt för kund- och orderstocken är god, tillägger han.

Den 16 januari, en dag innan skatten skulle betalas in, ansökte Jan Nilsson om JN Woods konkurs.

- Det handlar om cirka en miljon. Jag kunde inte fortsätta och dra på mig en skatteskuld, som i sin tur skulle belasta mig inför framtiden. Tyvärr var jag tvungen. Jag är den förste att beklaga det inträffade, säger han.

Personalen är genom ett avtal garanterade återanställning i Samhall.

- Vi skrev in en återanställningsklausul i kontraktet. Den gäller fram till den 15 april. Samtidigt hoppas jag att konkursförvaltaren kan få verksamheten att leva vidare. Vi jobbar hårt på det just nu, säger Jan Nilsson.

Kommunledningen beklagar situationen. Inför nysatsningen köpte kommunen fabrikslokalen av Samhall för två miljoner. Kommunen hyrde i sin tur ut lokalerna till JN Wood.

- Kommunen gör inga större förluster på det här. Hyran var låg. Samtidigt är det väldigt tråkigt att det inte gick. Vi hoppas på en rekonstruktion av företaget. Vi ska försöka hjälpa konkursförvaltaren med de kontakter vi har, säger Jonny Jones.


Faktaruta:bakgrund | Limfogsfabriken

Trots höga fackliga protester lade Samhall i Rättvik ned limfogsproduktionen till årsskiftet 2001-2002. Verksamheten gick med förlust. De 58 anställda erbjöds nya jobb i Samhalls enheter i Mora, Orsa, Falun och Leksand. Den 15 april i fjol återuppstod fabriken igen - i privat regi.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons