Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jihdra inte, han är lysande

Annons

Vi kan komma överens om att tv har den överlägset största genomslagskraften, och den som gör sig i tv har framtiden för sig.

Se på Jihde.

Årets värvning 2001 var när den småländska rösten lämnade rappa och fräcka TV4 för stockkonservativa SVT. Några år senare hade SVT ryckt upp sig, börjat göra sportsändningar som engagerade och faktiskt kunde vara riktigt roliga - tack vare Jihde.

Ni känner igen det. De bästa, eller i alla fall mest folkkära, programledarna kommer från sportens värld. Ni vet vilka de är; Jerring och Hyland var störst innan Oldsberg tog över.

Och nu denne Jihde.

Han har den unika egenskapen att ingjuta förtroende hos sina intervjuobjekt; han besitter den där tajmingen som alla strävar efter men som alldeles för få hittar; han har ett sätt att säga jaha och precis på som både förklarar och leder vidare i diskussionerna.

Dessutom duade han kungabarnen. Respekt. För Peter Jihde, alltså.

Men kanske hade han lite för stor respekt för Fredrik Reinfeldt i lördags.

Premiären för Hos Jihde, det halvtimmeslånga intervjuprogrammet, satte aldrig fart.

Peter Jihde kom inte någonstans med den förra Blue Saints-anhängaren som numera är svensk statsminister och inte för sitt liv kan tänka sig att ställa upp på ett friidrotts-VM i Göteborg 2011, och intervjun blev till sist smått trött när plötsligt en bonde dök upp, verkade söka efter sin fru och plötsligt drogs iväg från studion för att ge sig ut på sin andra svensexa - utan att varken Jihde eller Reinfeldt förstod vem han var.

Det var nära kalkon.

Det är sällan kalkon-varning på det som Peter Jihde medverkar i.

Det är ofta så med människor som gör saker med värme, intelligens och nyfikenhet.

Det där uppkäftiga självförtroendet som vissa - faktiskt ganska många - hävdar att han lagt sig till med har jag aldrig märkt av. Personligheter ska synas, det är därför de är personligheter. Och personlighet är förresten vad du och jag skriker efter, men av någon anledning gärna snabbt klankar ned på när den väl visar sig. Om du inte tror mig, kan du alltid fråga Zlatan.

Jag förstår att SVT vill fortsätta använda Peter Jihde som programledare på underhållningssidan, för ingen kan så snyggt och lättsamt domptera tv-kameran och publiken som han, men - varför inte ge honom ett kvällsprogram tre dagar i veckan som handlar om sport?

En sorts svensk pratshow, gärna ett Letterman till formen, med aktuella gäster som Henrik Larsson, Anja Pärson, Susanna Kallur, Niklas Wikegård, Harri Rindell, Carolina Klüft, Obol-snubben, Niklas Eriksson, Stefan Holm och Anette Norberg, men också inbjudna legendarer som Christer Abris, Dan Waern, Annichen Kringstad, Björn Borg, Ingemar Stenmark och Toini Gustafsson.

Det skulle bli lysande tv. Det skulle bli tv där den intervjuade får tala till punkt trots att programformen är snabb.

Som sidekick skulle Jihde ha Marie Lehmann. Tillsammans är de alltid stjärnor i Sportspegeln - veckans bästa tv-program.

Och de skulle inte bara behöva ägna sig åt sport, utan också ägna sig åt aktuellt plock från alla hörn, högt som lågt.

Liknande program finns redan i USA. Där är nerven total. Och tittarsiffrorna skyhöga.

Precis vad SVT behöver.

Du har fått idén, Albert Svanberg, dra i gång karusellen nu. Precis som Hyland gjorde.

Succé skulle inte räcka som beskrivning.

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons