Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesus accepterar inte den homosexuella handlingen

Annons

Över hela vår värld finns diskriminering av kvinnor. I Sverige börjar olikheten man - kvinna att suddas ut, men inte helt ännu. En man med samma utbildning som en kvinna kan tjäna mer på samma position, av någon konstig anledning.

Jesus gjorde aldrig skillnad på man - kvinna, att kvinnan är lika i värdegrund som mannen ser vi när Jesus går fram till den samariska kvinnan vid brunnen och ber om vatten.

På den tiden var det otänkbart att en jude tilltalade en samarier i vänlig ton. Det var inte ens tillåtet för judar att umgås med samarier. (Johannes kap 4). Vid ett annat tillfälle för man fram en kvinna till Jesus som hade begått äktenskapsbrott, som enligt lagen var belagt med stening, det vill säga dödstraff. Jesus säger: "Den som är utan synd ska kasta första stenen..."

De äldste gick först och de yngsta sist. Kvar blev Jesus och kvinnan. Jesus säger nu: "Inte heller jag dömer dig, gå och synda inte mer". Kvinnan blir frikänd, men får också en tillrättavisning att inte göra om det. (Johannes kap 8).

Jesu generositet och kärlek var äkta ur hjärtat precis som tillrättavisningen. Att som kristen sätta upp fingret i luften och känna var åsiktsvinden blåser är inte att vara en Jesus lärjunge.

Som människa gör Jesus ingen skillnad på homosexuella, fuskande direktörer, fortkörare, våldtäktsmän, lögnare, skattesmitare, alkoholister, otrohet med mera.

Alla är som människa lika mycket värda. Det är våra handlingar som både Jesus och Paulus sätter sig emot.

Hela Romarbrevets kap 5, 6, 7 och 8 talar om Guds nåd och kärlek men också om synden, det vill säga de handlingar som Gud inte accepterar.

Alltså får vi problem om vi som kyrka ska följa Jesu fotspår samtidigt som vi ska gå vid sidan om. Om nu kyrkoherden Anders Littborn Persson i Svenska kyrkan i Säter anser att det är okej med homosexuella vigslar så måste han och kyrkan i kärlekens namn också acceptera polyamorösa förhållanden.

Einar Westergaard, språkrör för Grön ungdom anser att det är dags för polyamorösa förhållanden i Sverige.

Ett polyamoröst förhållande innehåller flera partners, till exempel en man tre kvinnor, en kvinna och tre män och så vidare.

Enligt Einar är polyamorin en grundinställning till relationer som bygger på jämlikhet och öppenhet och strävan att göra lagstiftningen så normfri som möjligt. Allt enligt Nya Dagen den 2 april 2004 under sektionen debatt.

1977 fanns ett regeringsförslag att ta bort förbudet mot incest, nu genomfördes aldrig det förslaget. Om så hade gjorts, hade det i lagens mening varit tillåtet med sexuella relationer mellan föräldrar och barn och om lagen då ger sitt ja till detta måste i kärlekens, jämställdhetens och generositetens namn också Svenska kyrkan i Säter ställa sig bakom att incest är okej.

Både incest och polyamorösa förhållande är helt klart långt utanför den vanliga normen för könsidentifikation, men hjärtats val går tydligen före.

Varken Jesus, Paulus eller någon annan av bibelns författare ställer sig bakom handlingar som homosexualitet, polyamorin eller incest.

JOHAN TORSTENSSON

Mer läsning

Annons