Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jessica syr flickdrömmar i vitt

Annons

I den vackra byn Tasbäck, med utsikt över Byrviken, en utlöpare av Siljan, har hon sin atelje - bredvid hemmet. I långa rader hänger klänningar i siden, spets, taft och tyll, pärl- och strassbesatta.
Många köper färdiga klänningar, men en och annan väljer också att få den uppsydd helt efter eget huvud eller i samråd med Jessica.
Just klänning är något som brukar få kosta för en blivande brud, och det gör det för det mesta - mellan 2000 och 20 000 kronor kan notan sluta på.
Därför gäller det att inte välja fel.
Alla känner inte att de vill köpa en så kostsam klänning för att bara ha en enda gång, och hyr i stället. Men inte heller det är gratis, runt 3000 kronor kostar det.
Tillkommer gör kostnader för att ta in eller ut en klänning, lägga upp eller ned den. Ändringar kan kosta mellan 200-1000 kronor.
Jessica Morell är egenföretagare i en bransch som har kunder som förväntar sig en Askungeförvandling. Det är inte alltid lätt, men nästan jämt roligt tycker hon:
- Det är jätteviktigt att brudarna blir fina. För det mesta går det jättebra, men man får vara lite taktisk ibland, leda in dem på rätt väg om man ser att de gör ett alldeles tokigt val av klänning. Det ska ju passa den som bär den.
- Man rådgör med dem vad som går och inte går.
Jessica Morell har träffat många blivande brudar genom åren. Det var tolv år sedan hon tog mästarbrev i damskrädderi och klänningssömnad.
- Vissa är ute ett helt år innan och tittar, men någon gång har det varit någon som kommit veckan innan. Men det är mycket ovanligt. För det mesta kommer man och väljer klänning tre till sex månader innan bröllopet, säger hon.
Brudklänningsmodet ändrar sig hela tiden, glansiga tyger, puffärmar och rynkade midjor har helt fått ge vika för klassisk elegans:
- I dag är det väldigt enkelt. Avskuret rakt av vid bysten, mest utan axelband eller annars tunna, tunna axelband. Något som kommer mycket är stenar, det ska vara strass på klänningarna. Pärlor på klänningarna har det varit ett tag, och det går alltid, säger Jessica Morell.
- Tvådelat är en annan trend, man har ett liv och en kjol som man kan kombinera.
Vitt är inte bara vitt. Det kan vara naturvitt,


Bildspel

Mer läsning

Annons