Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesper sköt en vit älg på sin första jakt

Annons

Det har fallit en och annan vit älg i Västerdalarna under senare års älgjakter. För två år sedan sköt Biskopsbyns mannar Jan Eriksson och Åke Wikers varsin vitälg samma dag.

I år var det dags för ett annat Limagäng; Västra Tandö Ofors-jägarna. Och det genom en av de grönaste skyttarna.

Den vite kom nämligen inom skotthåll för unge Jesper Andersson. Han gör i år sin första älgjakt och novisen fick den unika upplevelsen att på sin andra jaktdag någonsin fälla en vit älgtjur.

På slakten senare samma dag hade ryktet spridit sig i bygden och det var åtskilliga som mötte upp, tittade till bytet och grattade den unge skytten.

Årets älgskröna?

Skytt sköt fem älgar på en kvart

uAv och till hörs historier från jaktskogen av varierande sannolikhetsgrad. En smått otrolig händelse timade i Öje-skogarna häromdagen. Henrik Jansson sköt nämligen två tjurar, en ko och två kalvar - på sisådär en kvart.

Öjejägaren var ute med hunden för att spåra en påskjuten älgtjur. Han påträffade denne och kunde utan större problem avliva den.

Men i den vevan dök det upp en kvartett älgar till; en tjur och ett tvåkalvsekipage. Något perplex men ändå rutinerat samlad - han har tiotalet års erfarenhet från älgskogen - fick han upp bössan och sköt tjur nummer två.

Nu hade man kunnat vänta sig att kon och kalvarna definitivt borde flytt fältet. Men de drog sig bara iväg en liten bit och var märkbart passiva vilket beseglade deras öde.

Henrik Jansson kunde tripp trapp trull fälla först kalvarna och sist kon och därmed sätta ett svårslaget rekord. För vem toppar bedriften att skjuta fem älgar på en kvart?

Mer läsning

Annons