Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jerk och Kaj har gjort en skidfilm ihop

Annons

Introt spelades in i Vikarbyn. Annars är inte killarna hemma så ofta, Kaj har just åkt till Nya Zeeland för säsongen men Jerk är kvar i Rättvik över sommaren.

De har tillsammans med tre andra extremskidåkare gjort 30-minutersfilmen "Swedish Posse and friends".

Det är Jerk som filmar.

- Åkarnas sponsorer finansierar arbetet, men jag hoppas förstås att den ska sälja bra, så att jag kan tjäna något på det, säger han.

Inspelningarna har pågått under ett år, i Chile, USA, alpländerna, Sverige och Norge. Filmen innehåller både extremskidåkning, hopp i anlagda parker, motocross och lite snöskoter, sekvenserna är uppdelade efter orter och allt sker till musik. Ett av de medverkande banden är "Itch" från Rättvik.

- Det händer saker hela tiden. Bäst är det med varierande terräng - kuperat, åsar och småklippor - då kan åkarna verkligen ösa på, berättar Jerk.

Själv åker han snowboard, men har genom åren alltmer ägnat sig åt foto i backarna. Efter hand övergick intresset till filmning och nu är det alltså dags för den första helt egenproducerade rullen. Åkarna han haft med sig tillhör alla världseliten och Jerk hoppas att namnen lockar tittare.

Filmen kommer framför allt att distribueras genom sportsidor på nätet och i vissa butiker. Men Swedish Posse har också skickat in den till en independent-festival för extremsportfilmer i USA och drömmen är att den ska visas och recenseras där.

- Och till slut leda till ett pris, skrattar Jerk.

Han vill visa att man inte måste åka helikopter för att ta sig till de häftiga åken. Det räcker ofta att hålla sig i närheten av liftsystemen.

- Fast ställen som Chamonix funkar inte, där finns det inte en snöfläck som är orörd. Det gäller att hålla sig till de lite mindre orterna, säger han.

Jerk, som ursprungligen är kock, är ute och reser med åkarna tre, fyra månader om året. Några planer på att byta bana har han inte.

- Jag vill åka till Alaska och filma. Och till Nepal. Men vi får väl se hur det går med den här filmen först.

JOSEFIN OLEVIK

Mer läsning

Annons