Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jeopardys skapare död

Annons

Mannen bakom Jeopardy och Lyckohjulet är död. Den amerikanske underhållaren Merv Griffin har vid 82 års ålder avlidit i prostatacancer, meddelade hans taleskvinna Marcia Newberger på söndagen.

I USA är han känd dels för sin The Merv Griffin Show, ett pratprogram som gick i 23 år och är en av de framgångsrikaste tv-showerna någonsin. För yngre tittare är det bekant genom ett Seinfeld-avsnitt där Kramer hittar scendekoren och återupplivar programmet i sin lägenhet.

Men till den internationella tv-historien går Griffin i första hand som mannen som skapade tävlingsprogrammen Jeopardy och Wheel of Fortune (Lyckohjulet). Dessa går fortfarande i många länder världen runt, ackompanjerade av spänningsmusiken som Griffin skrev till momentet när de tävlande funderar på slutfrågorna. Bara den musiksnutten uppges ha gett Griffin över 80 miljoner dollar i royalty-pengar.

Underhållaren placerade sina intäkter mycket lyckosamt i bland annat hotell och kasinoanläggningar. Nu tros hans förmögenhet uppgå till en miljard dollar.

Amerikanska medier noterar också att han var god vän med presidenten Ronald Reagan och skådespelarlegendaren Marlon Brando, båda avlidna 2004.

TT

Mer läsning

Annons