Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jenny ser fram emot 103-årsdagen

Annons

Födelsedagen kommer att firas på Åkershem där Jenny bor sedan tre år tillbaka. Jenny som blev änka 1984 bodde ensam i stugan vid Sångenvägen i Idkerberget tills det blev dags att flytta in till Borlänge och Åkershem. På Åkershem trivs Jenny bra och tycker mycket om personalen, "flickorna", som sköter väl om henne.

Firandet av sin 103-årsdag och att då bli uppvaktad av närmare 40 personer är något som Jenny sett fram emot. Först och främst är det Jennys fyra barn Gunhild, Bengt, Ingrid och Astrid, sex barnbarn och 14 barnbarnsbarn som vill passa på att gratulera.

Sonen Bengt kommer att spela dragspel och det blir garanterat mycket sång i festlokalen på Åkershem. En dag som både Jenny och dem som uppvaktar henne kommer att kunna se tillbaka på med välbehag.

Jenny är född i Lacksjön, Grangärde. Där gick hon också i skola och söndagsskola. 1914, samma sommar som första världskriget bröt ut konfirmerades Jenny. Om uppväxttiden, hon växte upp i en syskonskara på sex, har Jenny tidigare berättat att det var fattigt och primitivt. Äktenskap hade det blivit dags för 1927. Jenny gifte sig då i Stora Tuna kyrka med Karl Pettersson som alltså dog för 19 år sedan. Tillsammans fick makarna uppleva hur Idkerbergets samhälle blomstrade, för att förändras efter den mörka dag då gruvan rasade.

Jennys stora intressen har alltid familjen och blomsterodling. Då det gäller blommor, anses Jenny ha så kallade gröna fingrar.

I stort som smått är Jenny välinformerad. Det är hon bland annat genom att hon fortfarande själv läser sin tidning dagligen. Då det gäller den egna familjen håller Jenny reda på alla födelsedagar och annat av betydelse. Hon ringer alltid och gratulerar. Något som är mycket uppskattat av hennes stora familj.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons